{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Trećini žena sa rakom dojke ne treba liječenje

S
9.7.2009. u 15:39
0
0
Trećini žena sa rakom dojke ne treba liječenje
0
Trećini žena sa rakom dojke ne treba liječenje
Trećina žena kojima je kroz javne preglede postavljena dijagnoza raka dojke nepotrebno se liječe, jer njihov tumor nije opasan po život, objavio je danas britanski Medicinski žurnal.
U studiji skandinavskih stručnjaka ukazuje se na dilemu sa kojom se suočavaju ljekari pri otkrivanju i liječenju raka dojke.

U nekim slučajevima tumor napreduje toliko sporo da će pacijentkinja umrijeti od neke druge bolesti prije nego što pokaže simptome oboljenja.

Ljekari ne znaju da li će rak postati smrtonosan ili bezopasan, pa počinju liječenje svih pacijenatkinja koje dobiju dijagnozu tumora. Utvrđeno je da lječenje raka jakim lijekovima, zračenjem ili operacijom nanosi štetu zdravlju.

Autori studije koristili su podatke iz programa snimanja žena u Australiji, Britaniji, Kanadi, Norveškoj i Švedskoj.

Oni su pratili trendove sedam godina prije primjene programa i sedam godina nakon toga.

Stručnjaci su utvrdili da su doktori počeli da uočavaju veći broj slučajeva raka dojke, ali su istoremeneo i počeli da liječe veći broj žena kojima to nije bilo potrebno.

"Mamografija bez sumnje pomaže nekim ženama, dok drugima odmaže. Ne postoji pravi odgovor, riječ je o ličnom izboru", izjavio je Gilbert Velch, profesor na Institutuza zdravstvenu politiku i klinička istraživanja u Vermontu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: