Zdravlje
0

Trebate li za tumor kriviti svoj krevet i TV?

Sarajevo-x.com
Istraživač Orjan Hallberg, koji radi na Hallbergovom nezavisnom istraživanju u Švedskoj, u listu "Patopsihologija", tvrdi da postoji vrlo jednostavno objašnjenje za činjenicu da se rak kod ljudi pojavljuje češće na lijevoj strani tijela. To saznanje bi moglo promijeniti naše navike, piše "Huffington Post".

Interesantno, tumor na lijevoj dojci 10 posto je zastupljeniji nego na desnoj strani. Ovo pravilo vrijedi i za rak kože.

Iz nepoznatih razloga broj oboljelih od raka dojke i melanoma je u blagom porastu u proteklih 30 godina. Izlaganje suncu povećava rizik od melanoma, ali intenzitet kojim sunce grije u proteklih deset godina je ostao nepromijenjen. Melanom najčešće pogađa kožu na kuku, butinama i stomaku, dijelovima tijela koji su obično zaštićeni od sunca.

Istraživači misle da bi način na koji spavate mogao dati odgovor na pitanje zašto se rak dojke i melanom češće pojavljuju na lijevoj strani tijela nego na desnoj. Istraživanje je pokazalo da muškarci i žene preferiraju spavati na desnoj strani. Razlog zašto je to tako je nejasan, ali spavanje na desnoj strani smanjuje stres koju težina tijela pravi na srce, pa otkucaji srca nisu tako glasni.

Švedska studija iz 2007. godine, na kojoj se radilo između 1989. i 1993. godine, je otkrila veliku povezanost između melanoma i jačine transmisije sa TV-predajnika. Ne postoji jasna povezanost između elektromagnetske radijacije TV-predajnika i dobijanja raka, mada povećan nivo zračenja TV-predajnika može oslabjeti vaš imunitet.

Ipak, s obzirom da nam je okvir kreveta napravljen od metala, u principu spavamo na minipojačivačima FM/TV radijacije.

Dok spavamo na tim miniantenama, naša tijela su izložena pojačanoj elektromagnetskoj radijaciji trećinu našeg života.

Ako spavamo na desnoj strani, lijeva strana tijela nam je izložena dva puta jačem radijacijskom polju nego desna strana.

Ako je ova studija tačna, rješenje je jednostavno - zamijenite okvir u vašim krevetima materijalom koji ne sadrži metal ili ga maknite van dometa lokalnog FM/TV predajnika.

Možete to nazvati high-tech feng shuijem, ali za neke bi ova studija mogla postati razlog nesanice.