{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tinejdžeri postaju sve gojazniji, najveći porast broja pretilih u Aziji

11.10.2017. u 09:32
10
48
Tinejdžeri postaju sve gojazniji, najveći porast broja pretilih u Aziji
10
Tinejdžeri postaju sve gojazniji, najveći porast broja pretilih u Aziji
Foto: Pixabay
Gojaznost kod djece i tinejdžera se u posljednjih 40 godina udesetorostručila, što znači da je 124 miliona djece širom svijeta pretilo, pokazalo je novo istraživanje.
Analiza je objavljena u medicinskom magazinu Lancet i pratila je trend gojaznosti kod djece u više od 200 zemalja.

U Velikoj Britaniji jedno od 10 djece od pet do 19 godina je gojazno. Ovakva djeca imaju veći rizik da budu gojazna i kada odrastu i imaju povećan rizik obolijevanja od različitih bolesti.

Iako se stopa gojaznosti stabilizuje u mnogim evropskim zemljama s visokim standardom, uključujući i Veliku Britaniju, ona se ubrzano povećava u mnogim drugim dijelovima svijeta, posebno u Istočnoj Aziji, naprimjer u Kini i Indiji. Istraživači vjeruju kako su široka dostupnost i promocija jeftine nezdrave hrane koja deblja glavni razlozi za ovu pojavu.

U Polineziji i Mikroneziji pedeset posto mladih ima problema s viškom kilograma i gojaznošću, a istraživači kažu da će, ako se ovaj trend nastavi, uskoro gojaznost biti češća nego pothranjenost. Tako se u Istočnoj Aziji, Latinskoj Americi i Karibima u posljednjih nekoliko decenija desio zaokret od pothranjenosti do gojaznosti.

Među zemljama s visokim prihodima, SAD imaju najvišu stopu gojaznosti kod djevojčica i dječaka, 19,5 i 23,3 posto.

"Čak su i svi mršavi ljudi teži nego što bi bili prije 10 godina. Nismo postali lijeni, bezvoljni i pohlepni. Činjenica je da se svijet oko nas mijenja", rekao je jedan od istraživača Harry Rutter.

Fiona Bull iz Svjetske zdravstvene organizacije smatra da se treba smanjiti proizvodnja nezdrave i kalorične hrane te više promovisati fizička aktivnost. Dosad je tek nešto više od 20 zemalja uvelo porez na zaslađene napitke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko biste platili povratnu kartu za Trebevićku žičaru?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: