Zdravlje
0

Test za otkrivanje Downovog sindroma kod nerođenih beba

Sarajevo-x.com
Foto: PA
Foto: PA
Naučnici razvijaju novi test koji će u samo nekoliko kapi krvi trudnice moći otkriti da li njena beba ima znakove Downovog sindroma. Također, smanjit će rizik od pobačaja povezanih sa testovima koji se upotrebljavaju danas, piše "Daily Mail".

Novi test bi mogao biti dostupan za četiri godine. Koštao bi oko 30 eura i testiranje bi bilo moguće u svim bolnicama. Verzija ovog testa koja je već prisutna određuje spol bebe prije uobičajenih testova.

Trudnice, za koje se sumnja da nose bebu koja ima Downov sindrom, danas imaju dvije opcije, a to su amniocenteza i analiza korionskih resica.

Obje procedure podrazumijevaju stavljanje igle u maternicu i uklanjanje određene količine tekućine koja okružuje bebu, kako bi se smanjio rizik od pobačaja, te trudnica zaštitila od infekcije.

Pomoću novog testa bit će moguće analizirati dijelove DNK koji su ušli u krvotok majke i koji daju dosta informacija o genima bebe.

Test se može koristiti već u šestoj sedmici trudnoće. Amniocenteza se vrši između 15. i 20. sedmice, a analiza korionskih resica između 10. i 13. sedmice trudnoće.

"Moći ćemo ponuditi brz, siguran, jeftin i pouzdan test, koji će koristiti trudnicama širom svijeta", rekla je naučnica Suzanna Frints sa Univerzitetskog medicinskog centra iz Maastrichta u Holandiji. Ona je već napravila verziju ovakvog testa koja određuje spol bebe. Sada prilagođava test za otkrivanje Downovog sindroma i drugih genetskih poremećaja.

Josephine Quintavalle koja je osnovala grupu "Comment on Reproductive Ethics" a koja se fokusira na dileme u vezi sa ljudskom reprodukcijom, zaštitom života i tehnologijom koja pomaže pri začeću skeptična je prema novom testu i kaže: "Za bolesti koje ovi testovi otkrivaju nema lijeka. Ovaj novi test je brži, jeftiniji i neinvazivan, pa će ge zbog toga trudnice više raditi, a samim tim će se povećati broj abortusa zbog anomalija fetusa".

Profesor Stephen Robson, koji je i glasnogovornik Kraljevskog koledža za akušerstvo i ginekologiju, kaže da se ulažu veliki napori kako bi se novi test usavršio, te naglašava činjenicu da on daje brze i tačne podatke o Downovom sindromu bez rizika od pobačaja.