{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tehnologija, aditivi u hrani i zagađenje zraka uzrokuju demenciju

14.5.2013. u 12:04
1
1
Tehnologija, aditivi u hrani i zagađenje zraka uzrokuju demenciju
1
Tehnologija, aditivi u hrani i zagađenje zraka uzrokuju demenciju
Savremeni način života je uzrok za raniji razvoj demencije kod ljudi, tvrdi se u novom istraživanju.
Stručnjaci su otkrili da se kod sve većeg broja ljudi razvijaju simptomi mentalnog "propadanja", odnosno demencije, a naučnici za sve krive kompjutere, mobilne telefone, hemikalije i razne elektronske uređaje.

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Bournemouth obuhvatilo je 16 zemalja, a pokazalo se da je u svim tim zemljama porastao broj slučajeva smrtnosti nastale zbog neuroloških bolesti.

Istraživači su otkrili nagli porast broja umrlih od demencije i drugih neuroloških bolesti i to prije 74. godine života.

Profesor Colin Pritchard, vođa istraživanja, kaže da su svemu uzrok ekološke i društvene promjene u savremenom svijetu.

Sjedinjene Američke Države su na vrhu liste zapadnih zemalja s najvećim porastom smrtnosti uzrokovane neurološkim bolestima u periodu od 1079. do 2010. godine, navodi se u časopisu Public Health.

"S obzirom na promjene u posljednjih 30 godina, što podrazumijeva eksploziju elektronskih uređaja, mobitela, televizora, kompjutera..., a i povećanje cestovnog i zračnog prijevoza i samim tim zagađenja te povećanja aditiva u hrani, može se zaključiti da su to dobrim dijelom uzročnici demencije i drugih nervnih bolesti", rekao je profesor Colin Pritchard, jedan od istraživača.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: