Prvi u svijetu
0

Tajvan planira uvođenje poreza na nezdravu hranu

Sarajevo-x.com
Tajvan planira uvođenje prvog svjetskog poreza na nezdravu hranu u pokušaju da ohrabri javnost da jede zdravije i smanji gojaznost u zemlji. Ured za promociju zdravlja na Tajvanu priprema zakon kojim će uvesti posebnu taksu na hranu koja je nezdrava, kao što su pića sa šećerom, čokoladice, kolači, brza hrana i alkohol, piše Apple Daily.

Prihod od ovog poreza bi finansirao grupe koje se bave promocijom zdravlja ili bi pomogao svježim novcem nacionalni program zdrastvenog osiguranja.

Zakon će parlamentu biti predložen naredne godine a na snagu bi mogao stupiti 2011.

Ovim bi Tajvan postao prva država u svijetu koja nameće porez na nezdravu ishranu ako zakon bude usvojen, objavila je grupa za promociju zdravlja John Tung Foundation.

'Problemi sa prekomjernom težinom se pogoršavaju na Tajvanu sa 25 do 30 posto djece koja su predebela, što stvara dodatne poteškoće državnom zdravstvenom sistemu', kazala je Beryl Sheu, predstavnica fondacije.

'Nadamo se da će porez odvratiti ljude od konzumacije nezdrave hrane i grickalica, i da će kompanije koje prave hranu proizvesti zdravije proizvode', dodala je ona.