Izum iz SAD-a
0

Tableta koja "liječi lezbijstvo"

Sarajevo-x.com
Prenatalna tableta koja se propisuje ženama koje nose žensko dijete značajno smanjuje šanse da njihova kćerka postane lezbijka.

Otkriće američkih doktora je izazvalo bijes među bioetičarima, homoseksualnim i lezbijskim grupama koje tvrde da doktori izvode rizične tretmane na ženskim fetusima kako bi kod djeteta spriječili razvijanje sklonosti ka istom spolu dok se dijete nalazi u utrobi majke.

Tretman trenutno ima utjecaj samo na desetine djevojčica sa urođenim rijetkim stanjem koje se naziva kongenitalna adrenalna hiperplazija.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija uzrokuje nagomilavanje muških hormona, zbog čega je kod ženske djece u utrobi u prvi mah teško otkriti kojeg su spola. Iako se njihovi unutrašnji organi razvijaju normalno, također se razvijaju i abnormalne vanjske genitalije i karakteristike kao što je dubok glas i pretjerana dlakavost.

Dr. Maria New iz medicinske škole Mount Sinai sa svojim kolegama podržava hormonalne tretmane koji kod bebe u utrobi majke sprječavaju razvoj abnormalnih genitalija jer ovi tretmani otklanjaju potrebu za operacijom u kasnijem životnom stadiju.

Ovaj tretman ne prolazi bez sporednih efekata koji bi mogli imati veliki utjecaj na seksualnu orijentaciju ličnosti. Protivnici tretmana optužuju dr. New da ima skrivenu namjeru da spriječi lezbijstvo nakon što je primjetila da će osobe koje imaju kongenitalnu adrenalnu hiperplaziju u većini slučajeva biti lezbijke i izgrađivati neku od "muških" karijera.

Dr. New odbacuje ove optužbe i tvrdi da ni jednoj trudnici nije propisala kontroverzne tablete u svrhu sprečavanja razvoja lezbijstva kod njihovog nerođenog djeteta.

"LA Times" je objavio da je dr. New u posljednjim istraživanjima steroid deksametazon potiče razvijanje prirodnih ženskih osobina kod ženske djece.

Dr. New je 2008. godine provela istraživanje u kojem je ispitala 143 žene sa kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom, a koje nisu prošle prenatalni tretman. Istraživanje je pokazalo je većina žena heteroseksualne orijentacije, ali da je stopa homoseksualnosti i biseksualnosti veća u poređenju sa grupom koja je prošla tretman.

U drugom istraživanju dr. New je ispitivanjem 685 trudnica koje su prošle tretman utvrdila da njihove kćerke imaju izražene ženske osobine. Također, istraživanje je pokazalo da se ženska djeca čije majke nisu prošle tretman više ponašaju kao muškarci, da se u djetinjstvu igraju kao dječaci, te da kasnije biraju karijere koje su karakteristične za muškarce i slično.

Dr. New je također optužena za preporuku jakog steroida deksametazona bez obavještavanja roditelja da je on u eksperimantalnoj fazi. Njeni kritičari kažu da se ovaj steroid uopće ne koristi za stanje kongenitalne adrenalne hiperplazije koja je uzrokovana defektnim enzimima nadbubrežne žlijezde.

Brojna velika medicinska udruženja izrađuju smjernice za upotrebu hormona koja će biti objavljene u septembarskom izdanju "Dnevnika kliničke endokrinologije i metabolizma".

Smjernice bi trebale razotkriti eksperimentalnu prirodu tretmana i upozoriti da može uzrokovati malu težinu novorođenčeta i druge defekte, objavio je "Daily Mail".