|

Lijekovi protiv bolova su štetni za bebe

Lijekovi protiv bolova su štetni za bebe
0
S
SRNA
8.11.2010. u 22:14
2
komentara
0

dijeljenja
Lijekovi protiv bolova su štetni za bebe Foto: Ilustracija
Duža upotreba lijekova protiv bolova, kao što je paracetamol, može da poveća rizik po bebe muškog pola, naročito ako se kombinuje više vrsta lijekova, upozorili su stručnjaci.
Istraživači sugerišu da lijekovi mogu da izazovu nepravilan razvoj testisa, što kasnije tokom života može da dovede do pojave neplodnosti ili raka, prenosi BBC.

Ljekari savjetuju trudnicama da, ukoliko je moguće, izbjegavaju upotrebu lijekova protiv bolova kako bi zaštitile svoje nerođene bebe.

Stručnjaci su ocijenili u žurnalu "Ljudska reprodukcija" da su dodatna istraživanja o ovom pitanju "stvar prioriteta". Oni su istovremeno naglasili da žene koje povremeno uzimaju lijekove zbog glavobolje ne ugrožavaju svoje bebe.

U izvještaju se procjenjuje da više od polovine trudnica u Evropi i SAD uzimaju lijekove protiv bolova srednje jačine.

Naučnici iz Danske, Finske i Francuske proučili su više od 2.000 trudnica i njihovih beba. Utvrđeno je da žene koje istovremeno koriste više od jedne vrste lijekova protiv bolova, poput paracetamola i ibuprofena, povećavaju rizik kod svojih sinova za sedam puta u poređenju sa ženema koje ne uzimaju ništa.

Najosjetljiviji je period između 14. i 27. nedjelje trudnoće, kada rizik od nepravilnog razvoja testisa može da se poveća do 16 puta.

Uzimanje samo paracetamola takođe povećava rizik, ali ovaj rezultat statistički nije važan, navode stručnjaci.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...