{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijekovi protiv bolova su štetni za bebe

S
8.11.2010. u 22:14
0
2
Lijekovi protiv bolova su štetni za bebe
0
Lijekovi protiv bolova su štetni za bebe
Foto: Ilustracija
Duža upotreba lijekova protiv bolova, kao što je paracetamol, može da poveća rizik po bebe muškog pola, naročito ako se kombinuje više vrsta lijekova, upozorili su stručnjaci.
Istraživači sugerišu da lijekovi mogu da izazovu nepravilan razvoj testisa, što kasnije tokom života može da dovede do pojave neplodnosti ili raka, prenosi BBC.

Ljekari savjetuju trudnicama da, ukoliko je moguće, izbjegavaju upotrebu lijekova protiv bolova kako bi zaštitile svoje nerođene bebe.

Stručnjaci su ocijenili u žurnalu "Ljudska reprodukcija" da su dodatna istraživanja o ovom pitanju "stvar prioriteta". Oni su istovremeno naglasili da žene koje povremeno uzimaju lijekove zbog glavobolje ne ugrožavaju svoje bebe.

U izvještaju se procjenjuje da više od polovine trudnica u Evropi i SAD uzimaju lijekove protiv bolova srednje jačine.

Naučnici iz Danske, Finske i Francuske proučili su više od 2.000 trudnica i njihovih beba. Utvrđeno je da žene koje istovremeno koriste više od jedne vrste lijekova protiv bolova, poput paracetamola i ibuprofena, povećavaju rizik kod svojih sinova za sedam puta u poređenju sa ženema koje ne uzimaju ništa.

Najosjetljiviji je period između 14. i 27. nedjelje trudnoće, kada rizik od nepravilnog razvoja testisa može da se poveća do 16 puta.

Uzimanje samo paracetamola takođe povećava rizik, ali ovaj rezultat statistički nije važan, navode stručnjaci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: