Savjeti i mjerenja
60

Svjetski dan zdravlja u Bingu: Fizičkom aktivnošću i prehranom protiv depresije

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Kontinuirani stres, ekonomska i socijalna nesigurnost te generalno nezadovoljstvo životnim okolnostima uzrok su porasta broja oboljelih od depresije u Bosni i Hercegovini.

Kako bi se podigla svijest o zdravlju populacije širom svijeta, danas se obilježava Svjetski dan zdravlja koji je ove godine posebno posvećen depresiji.

Globalnoj akciji priključila se i kompanija Bingo koja je u svojih 13 centara okupila stručnjake u cilju ukazivanja značaja prevencije u očuvanju ljudskog zdravlja, sa posebnim akcentom na spomenuto oboljenje.

U Bingo City Centru u Tuzli prvi put su se okupili i zajednički nastupili predstavnici udruženja medicinskog osoblja iz oba bh. entiteta, kao i Brčko distrikta.

Članovi Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH, Udruženja Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara RS te nutricionistice Marizela Šabanović i Inga Marković zainteresiranim gostima spomenutog centra dijelili su savjete o prevencijama depresije i zdravoj ishrani.

Vršeno im je i mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi, a uz to im je podijeljeno i besplatno voće koje je kompanija Bingo donirala za ovu aktivnost.

Prema riječima predsjednice Udruženja medicinskih sestara i tehničara FBiH Hanke Redžić, depresija sve više uzima maha širom svijeta, a kao najčešće pogođena populacija navedeni su adolescenti od 14 do 29 godina.

"Najčešći pokazatelji nastanka depresije kod djeteta je skretanje pažnje na sebe sa nekim najneznačajnijim problemima, puštanje glasne muzike u sobi, što roditelji najčešće zanemaruju, zatim zanemarivanje škole, ali i zapuštanje ličnog izgleda", istakla je Redžić.

Depresija predstavlja oboljenje koje karakterišu promjena ponašanja, a direktno je vezana za lučenje serotonina, odnosno takozvanog hormona sreće.

"Hormon sreće je jedan neurotransmiter koji prenosi informacije iz jednog dijela mozga u drugi. Ne može da se unosi direktno hranom jer ga namirnice ne sadrže, ali namirnice sadrže jednu aminokiselinu triptofan od koje se stvara serotonin u mozgu", kaže Inga Marković, spec. struk. nutricionistica dijatetičarka iz Doboja i predsjednica Udruženja Resursni centar za profesionalni razvoj medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara RS.

Unosom namirnica koje sadrže triptofan kod osobe se povećava lučenje serotonina koji utječe na jednu ugodu te se na taj način prevenira i sprečava pojava depresije, a također se utječe i na njeno liječenje.

"Što se tiče svih medikamenata koji se koriste u liječenju depresije, svaki od njih u svom sastavu upravo sadrži triptofan. Preporuka u prevenciji i liječenju jeste da se koriste namirnice koji sadrže spomenutu aminokiselinu, a to su prvenstveno jaja, mliječni proizvodi, meso, sir, integralne žitarice, palenta i kukuruz", savjetuje ona.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, u sprečavanju nastanka depresije uz pravilnu ishranu također je potrebna i fizička aktivnost.

Marković nastavlja da postoje tri stepena depresije, a pored toga neke epizode je jako teško prepoznati.

"Smatram da svako od nas u svom životnom vijeku ima epizode depresije iz raznih razloga. Mišljenja sam da je bolje da svako od nas sebi pomogne fizičkom aktivnošću i znanjima iz prehrane, nego da idemo na neku medikamentoznu farmakološku terapiju koja sigurno ima svoje nuspojave u odnosu na fizičku aktivost i prehranu", smatra Marković.

Glasnogovornica kompanije Bingo Tatjana Paunoski ističe da je ova kompanija cijeli mjesec april posvetila zdravlju, na način da su kupcima po posebnim cijenama ponuđeni proizvodi iz kategorije zdrava hrana.