(Bez)opasan trend
2

Sve veći broj pacijenata oboljelih od raka koristi elektronske cigarete

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova istraživanja pokazuju da sve veći broj pacijenata oboljelih od raka koristi elektronske cigarete.

"Postepeno, ali neprekidno povećanje broja oboljelih je prilično sigurno. Visoka prevalenca upotrebe elektronskih cigareta kod mlađih pacijenata oboljelih od raka i statistike vezane za broj preživjelih su zaista zabrinjavajuće", kaže autorica studije Nina Sanford.

Korištenje elektronskih cigareta kod pacijenata oboljelih od raka poraslo je s 8,5 posto u 2014. na skoro 11 posto u 2017. godini, prema analizi više od 13.000 pacijenata.

Među pacijentima mlađim od 50 godina, stopa korištenja porasla je s 23 posto u 2014. na 27 posto u 2017. godini. Upotreba konvencionalnih cigareta kod pacijenata oboljelih od raka ostala je konstantna između 2014. i 2017. godine.

Malo se zna o upotrebi elektronskih cigareta kod pacijenata oboljelih od karcinoma, dodala je ona.

"Pošto su elektronske cigarete relativna novost, još nemamo dugoročne podatke o njihovim sporednim efektima", rekla je Sanford.

Ona je istakla i to da pacijenti često pitaju za elektronske cigarete i da ih ona savjetuje da izbjegavaju pušenje generalno. Studije o ovoj vrsti naprave tek su počele i bit će potrebne decenije da bi se egzaktno saznalo da li one izazivaju rak ili ne, objasnila je Sanford.

"To je nova oblast i nemamo nekih dugoročnih podataka o šteti prouzrokovanoj njihovom upotrebom tako da će biti dosta polemike o tome šta da se radi dok se ne objave rigoroznije studije, posebno s obzirom na različite entitete koji su uključeni, od organizacija za prevenciju raka do kompanija za proizvodnju elektronskih cigareta", rekla je Sanford.

Studija je nedavno objavljena u časopisu JAMA Oncology.