Demanti
0

Sve vakcine protiv virusnog hepatitisa B visoko kvalitetne

FENA
Federalno Ministarstvo zdravstva danas je saopćilo da sve vakcine protiv virusnog hepatitisa B koje se koriste u Programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti Federacije BiH kako kod djece, tako i odraslih, ispunjavaju visoke standarde kvaliteta i njihova proizvodnja je pod stalnim nadzorom eksperata Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministarstvo napominje da u Federaciji BiH nije ni jedno dijete vakcinisano protiv hepatitisa virusa B EUVAX vakcinom iz serije koje su bile najprije povučene, a poslije vraćene u programe vakcinacija jer se nije dokazala njihova štetnost.

Iz federalnom Ministarstva zdravlja ističu da su se, s tim u vezi, obratili za dodatnu provjeru Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i UNICEF-u koji su 27. maja sačinili zajedničku izjavu za medije u Bosni i Hercegovini.

U toj izjavi, kako se navodi u saopćenju, naglašavaju da je vakcina protiv hepatitisa B, koja je bila donirana Bosni i Hercegovini od Global AIliance for Vaccine and lmmunization (GAVI) prošla nezavisni pregled Svjetske zdravstvene organizacije, a s ciljem osiguranja njihove sigurnosti i efektivnosti.

"Također navode da su ove vakcine bile proizvedene prema najvišim međunarodnim standardima", ističe se u saopćenju.

Od uvođenja vakcine u program rutinske imunizacije, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, navodi se u saopćenju, nikad nisu prijavljene ozbiljne neželjene reakcije nakon vakcinisanja protiv hepatitisa B u Bosni i Hercegovini.

U okviru Programa obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti u Federaciji BiH se od 2004. godine provodi vakcinacija novorođenčadi protiv virusa hepatitisa B.

Ni kod jednog vakcinisanog djeteta nisu nastale postvakcinalne komplikacije, kao ni posljedice, a što redovno prati Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH putem Komisije za postvakcinalne reakcije. Samo u 2007. godini protiv virusnog hepatitisa B vakcinisano je 21.155 djece kod kojih je postvakcinalni tok bio bez uočljivih reakcija i nije registrovana ni jedna postvakcinalna komplikacija.

Vakcinacija novorođenčadi protiv virusnog hepatitisa B jedna je od najznačajnijih mjera u prekidu infekcije virusnog hepatitisa B, te se provodi u mnogi zemljama.