Najvažnija je prevencija
396

Sve što se niste usudili pitati o papa testu: Odgovore daje ginekologinja Mirela Hodžić

E. Sk.
Dr. Mirela Hodžić
Dr. Mirela Hodžić
Posljednje sedmice u januaru svake godne obilježava se Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice, koju je 2007. godine pokrenula Evropska asocijacija za borbu protiv cervikalnog karcinoma.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti javnosti, a posebno žena, ali i njihovih partnera o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

Upravo iz tog razloga obratili smo se ginekologinji Mireli Hodžić, specijalistici ginekologije i akušerstva iz Plave poliklinike u Tuzli, koja nam je dala odgovor na sva pitanja o papa testu koja se često ne usudimo pitati ili jednostavno ne znamo.

Hodžić nam je ukazala na važnost preventivnih pregleda te otkrila s koliko godina bi žene trebale prvi put uraditi papa test i koliko često bi trebale raditi ovakve preglede.

Značaj papa testa je u tome što otkriva premaligne forme

"Papa testom je moguće uočiti promjene povezane s humanim papiloma virusom koji se smatra jednim od najznačajnijih faktora rizika za razvoj karcinoma grlića maternice. To je jedan od rijetkih karcinoma ženskog reproduktivnog sistema koji je moguće na jednostavan način prevenirati i otkriti u premalignoj fazi kada je moguće određenim terapijskim djelovanjem postići potpuno izlječenje. U tome upravo leži značaj papa testa, što otkriva te premaligne forme i ukazuje na predstadij raka vrata maternice koji ne pokazuje nikakve simptome", pojašnjava Hodžić.

Dalje kaže da je u rezultatima papa testa najvažnije da nema abnormalnih ćelija.

"Važno je naglasiti kako prisutnost tih abnormalnih ćelija ne znači nužno da je prisutan karcinom, nego da su prisutne atipične, promijenjene ćelije koje imaju nešto veći potencijal za zloćudnu promjenu od onih koje su nepromijenjene. U slučaju da nema prisutnosti abnormalnih ćelija ni jake upale, nalaz papa testa smatra se urednim", ističe Hodžić.

Prema smjernicama Američkog udruženja obstetričara i ginekologa, žena bi, dodaje, prvom papa testu trebala pristupiti kada navrši 21 godinu ili kada postane seksualno aktivna, a nakon toga bi trebala papa test raditi jednom godišnje.

"To je najčešća preporuka koja stoji u literaturi, međutim u različitim sredinama postoje različite preporuke i čak podijeljene prema dobnim skupinama. Iskustvo i praksa su pokazali da uzimanje papa testa jednom godišnje podiže tačnost i vjerodostojnost ove metode na više od 90 posto", govori Hodžić.

U prvom dijelu papa testa nalaze se opšti podaci, kao i podaci iz ginekološke anamneze, a mogu se vidjeti i rezultati iz prethodno napravljenih papa testova.

"U drugom dijelu nalaza papa testa prvo se navodi primjerenost uzorka, odnosno je li uzorak ćelija dovoljno dobar za analizu ili ne. Ukoliko nije, citolog može napomenuti da se pretraga treba ponoviti. Nakon toga se navodi opšta podjela nalaza. U nalazu može biti označeno negativno na intraepitelnu ili invazivnu leziju, što znači da nisu pronađene prekancerozne ili kancerozne ćelije ili abnormalne ćelije, što znači da su pronađene atipične ćelije koje će biti pobliže opisane u nastavku nalaza", kaže doktorica Hodžić.

Nakon toga, nastavlja, slijedi opisna dijagnoza, odnosno detaljniji opis eventualnih promjena koje su nađene u vašem uzorku.

Raditi na edukaciji žena o redovnim ginekološkim pregledima

"Na lijevoj strani navedeni su mikroorganizmi i drugi ne-neoplastični (koji nisu maligni) nalazi. Tu mogu biti označeni neki uzročnici spolno prenosivih bolesti, promjene na ćelijama povezane s upalom, druge promjene na ćelijama koje nisu kancerozne i tako dalje. Na desnoj strani nalaza navedena je detaljnija podjela eventualno pronađenih abnormalnih ćelija s obzirom na vrstu i stepen ćelijskih promjena, odnosno debljinu zahvaćene sluznice vrata maternice. Taj dio obuhvata sve prekancerozne i kancerozne promjene koje se mogu pronaći na papa testu. U zadnjem odjeljku desnog stupca nalaze se upute koje ovise o tome kakvi su rezultati papa testa te napomene u slučaju da je nešto potrebno još dodatno naglasiti", pojašnjava nam detaljno sagovornica.

Veoma je važno, napominje, kod žena osvijestiti važnost papa testa i redovnog odlaska ginekologu.

"Smatram da bi, između ostalog, medijskim kampanjama trebalo značajno raditi na edukaciji žena o značaju redovnog ginekološkog pregleda, kako bi to postalo dio njihove rutine. U edukaciju bi se trebale uključiti i srednje škole koje bi pomogle djevojkama steći uvid u važnost zaštite kod spolnog odnosa te važnost odlazaka na papa test", smatra Hodžić.

Na kraju ovog veoma poučnog razgovora, naša sagovornica poslala je i veoma važnu poruku mlađim ženama koje se spremaju za svoj prvi odlazak ginekologu.

"Ukoliko imate mogućnost planirati termin pregleda, preporučuje se da ga napravite neposredno nakon menstruacije, u prvom dijelu ciklusa. Istuširajte se od 24 do 48 sati prije pregleda, ali nemojte koristiti nikakve agresivne šampone za pranje intimnog područja, jer to može umanjiti kvalitet uzetih briseva i papa nalaza. Osim toga, najmanje 24 sata prije pregleda nemojte ispirati rodnicu, imati spolne odnose, upotrebljavati lijekove, kreme ili spermicidna sredstva, tako da ginekolog može primijetiti miris i konzistenciju eventualno prisutnog iscjetka. Prvi ginekološki pregled, ukoliko je preventivni, u potpunosti je bezbolan i nemate razloga za strah. Važno je da budete opušteni kako bi vam bilo što manje nelagodno", poručuje Hodžić.