|

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može činiti čuda za vaše tijelo

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može činiti čuda za vaše tijelo
0
Klix.ba
2.3.2017. u 07:49
100
komentara
0

dijeljenja
Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja može činiti čuda za vaše tijelo Foto: Ilustracija
Redovno konzumiranje zelenog čaja ima brojna blagotvorna djelovanja. Zbog fluora zeleni čaj pomaže u zadržavanju gustoće kostiju, pomaže u prevenciji raka i srčanih oboljenja, a čini višim i nivo energije.
U studiji objavljenoj u časopisu "Nutrition Research" navodi se da zeleni čaj usporava proces gubitka koštane mase i smanjuje rizik od prijeloma uzrokovanih osteoporozom. Žene koje su pile do tri šolje zelenog čaja dnevno imale su 30 posto manji rizik od osteoporoze.

Zeleni čaj također pomaže u prevenciji raka. Stopa raka niža je u azijskim zemljama, poput Japana, gdje se zeleni čaj pije svakodnevno. Iako naučnici nisu sigurni da li je jedino zeleni čaj razlog niske stope raka, zeleni čaj sadrži EGCG, EGC, EKG, i EC hemikalije koje su poznate po svom antioksidativnom djelovanju. Ove hemikalije mogu pomoći u zaštiti DNK ćelija od oštećenja, jednog od prvih uzroka rasta ćelija raka. Osim toga, svojstva zelenog čaja mogu pomoći u zaštiti kože od UV zraka koje su vodeći uzrok raka kože.

Također pomaže u održavanju tjelesne težine. Redovno dnevno konzumiranje zelenog čaja ubrzava metabolizam i lakše sagorijeva višak kalorija, a ekstrakt zelenog čaja čak može smanjiti pretilost i oboljenja uzrokovana gojaznošću, poput dijabetesa.

Povezan je s nižim nivoima "lošeg" holesterola, a istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju niži nivo holesterola od osoba koje ne konzumiraju zeleni čaj.

Prema rezultatima mnogih studija, osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj imaju nižu stopu pojave propadanja tkiva desni i krvarenja. Što su ispitanici više i češće pili zeleni čaj to su imali manje simptoma oboljenja desni.

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od srčanih oboljenja. U istraživanju koje je provedeno u Japanu učestvovalo je 40.000 ispitanika, a rezultati pokazuju da su ispitanici koji su redovno konzumirali zeleni čak imali 26 posto manje rizika od dobijanja srčanog udara.

Zeleni čaj također povećava nivo energije, a 230 ml ove tekućine sadrži između 24 i 45 miligrama kofeina, zbog čega zeleni čaj poboljšava nivo energije uz smanjenje rizika od nastanka glavobolja, drhtanja i mučnina koje se pojavljuju prilikom pretjeranog unosa kofeina.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...