Zdravlje
53

Svaki dan sa Parkinsonovom bolešću: Knjiga posvećena pacijentima, njihovoj porodici i zdravstvenim radnicima

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U prostorijama klinike Sunce Agram u utorak je održana svečana promocija knjige pod nazivom "Svaki dan sa Parkinsonovom bolešću" autora prof. dr. Jovana Dimitrijevića i prof. dr. Mirsada Muftića.

Recenzenti knjige su priznati stručnjaci iz oblasti neurologije prof. dr .Osman Sinanović i prof. dr. Muhamed Gavranović.

U okviru knjige su iznijeti relevantni i moderni podaci o etiologiji, patogenezi, kliničkoj slici i liječenju, te svakodnevnom životu hronične dugotrajne neurološke bolesti. Sveobuhvato liječenje Parkinsonove bolesti podrazumijeva biopsihosocijalni pristup bolesti, te multidisciplinarni tim.

Knjiga je posvećena u prvom redu osobama sa Parkinsonovom bolešću i članovima porodice pacijenata, potom zdravstvenim radnicima (ljekarima porodične medicine, specijalistima iz oblasti neurologije i fizikalne medicine i rehabilitacije, medicinskim sestrama i fizioterapeutima), kao i drugim profilima (socijalnim radnicima, psiholozima, defktolozima) koji se susreću i pomažu osobama koji boluju od Parkinsonove bolesti.

Knjiga ovakvog sadržaja je po prvi put štampana na području Bosne i Hercegovine i biće od izuzetne pomoći u promicanja znanja i tretmanu Parkinsonove bolesti