lifestyle
70

"Mali div" je praktični vodič za roditelje i staratelje o "najodgovornijem poslu na svijetu"

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Priručna knjiga stručnih savjeta za roditelje "Mali div", autorice mr. sc. dr. Selme Dizdar promovisana je danas u hotelu Bristol u Sarajevu.

Govoreći o knjizi dr. Ediba Saračević je istakla posebnost priručnika koji nudi veliki broj razriješenih detalja i odgovora na mnoga pitanja na koja doktori ne odgovaraju, a roditelji ili staratelji trebaju znati.

Doktor Lutvo Sporišević je naglasio da knjiga nudi niz značajnih praktičnih savjeta, preporuka i rješenja, te ima sve elemente pouzdanog, praktičnog vodiča za roditelje i staratelje.

Prema riječima autorice dr. Dizdar knjiga na jednostavan i efikasan daje stručne odgovore, savjete i informacije roditeljima kako da prepoznaju određene simptome bolesti, pruže adekvatnu prvu pomoć, razumiju bolesno stanje i na taj način olakšaju svoju komunikaciju sa ljekarom ili farmaceutom.

"Rođenje djeteta podrazumijeva mnogo toga zbog čega se upravo roditeljstvo smatra najodgovornijim poslom na svijetu koji nikada ne prestaje. Ideja o nastanku knjige potekla je na poslu koji obavljam na Pedijatrijskoj klinici u radu sa najmlađim i kontaktu sa njihovim roditeljima", kazala je dr. Dizdar, dodavši kako je iskustvo u radu sa djecom u bolnici željela na neki način pretočiti u knjigu koja će odgovoriti na brojna pitanja i neodumice u razvoju i odgoju beba i djece, te poučiti roditelje i staratelje kako reagovati u preovladavanju poteškoća, bolje razumjeti svoje vlastito dijete i prepoznati određene simptome bolesti.

Promociji je prisustvovao veliki broj zvanica, gostiju i prijatelja koji su izrazili oduševljenje ovakvim projektom namijenjenom zdravijem rastu i razvoju najmlađih.