Studija Britanaca
0

Sunčanjem do boljih kognitivnih sposobnosti

Sarajevo-x.com
Lijepe ljetne dane iskoristite sunčajući se, savjetuju naučnici, jer zahvaljujući vitaminu D kognitivne sposobnosti jačaju, te se samim time smanjuje rizik od demencije u starosti, objavio je britanski Telegraph.

Britanski naučnici nedavno su sproveli studiju kojom je dokazano da vitamin D ima veoma važnu ulogu u jačanju kognitivnih sposobnosti, te je veoma bitno da se srednjovječni i stariji muškarci što češće izlažu 'umjerenom' suncu, kako bi umanjili rizik od demencije.

U istraživanju je učestvovalo više od tri hiljade muškaraca u dobi od 39 do 79 godina, a testiranje je sprovedeno u osam centara diljem Evrope.

Ispitanicima su testirane kognitivne sposobnosti, brzina snalaženja, psihičko stanje i fizička spremnost, a zatim su od svakog ispitanika uzeti uzorci krvi kako bi se odredila razina vitamina D.

Zaključak studije je da muškarci koji u organizmu imaju više vitamina D imaju bolju memoriju, lakše pamte i fizički su sposobniji.

"Prethodne studije koje su pokušale dokazati vezu između kognitivnih sposobnosti i vitamina D u organizmu nisu bile potpune, te je bilo mnogo nejasnoća. Naša studija je sprovedena na velikom broju ljudi i sa sigurnošću možemo reći da uz pomoć vitamina D jačaju kognitivne sposobnosti i umanjuje se rizik od demencije", naglasio je David Lee naučnik sa Univerziteta u Manchesteru koji je predvodio ovu studiju.

Tijelo porizvodi vitamin D kada je izloženo suncu, a prethodne studije su pokazale da je ovaj vitamin također štiti od poremećaja metabolizma, pomaže u borbi protiv srčanih oboljenja, kao i dijabetesa.

"Vitamin D je veoma bitan za organizam, no izloženost jakom suncu može uzrokovati rak kože, zbog toga je veoma bitno odabrati vrijeme kada ćemo otići na sunčanje, a to je najbolje učiniti u poslijepodnevnim satima, kada je sunce već na zalasku", naglasio je Lee.