Od tri do devet puta
1

Studija sugerira da se nova mutacija koronavirusa širi brže, ali da ne utječe na težinu bolesti

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Globalna studija pronašla je jake dokaze da se novi oblik koronavirusa proširio iz Evrope u Sjedinjene Američke Države. Nova mutacija virusa povećava broj zaraženih, ali ne čini ljude bolesnijim od ranijih varijacija virusa.

"To je sada dominantan oblik koji inficira ljude. Ovo je sada virus", rekla je Erica Ollman Sahire iz Instituta za imunologiju La Jolla.

Studija koja je objavljena u časpisu Cell provjeravala je više genetskih sekvenci i pokrenula eksperimente na ljudima i životinjama. Rezultati sugeriraju da je nova verzija virusa češća i zaraznija od ostalih verzija.

Naime, mutacija utječe na protein šiljka, strukturu koju virus koristi da bi ušao u ćelije koje zarazi. Sada istraživači provjeravaju utječe li to na to može li se vakcinom kontrolirati virus. Trenutne vakcine koje se testiraju uglavnom ciljaju bjelančevine.

Novu mutaciju koronavirusa nazvali su G614 te su dokazali da je ona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD-u, a koja se zove D614.

"Naši podaci o globalnom praćenju pokazuju da se varijanta G614 proširila brže od D614. Mi to tumačimo na način da je nova mutacija virusa zaraznija, ali da nismo pronašli dokaze o utjecaju G614 na težinu bolesti"", napisala je u svom izvještaju biologinja Bette Korber iz Nacionalnog laboratorija iz Los Alamosa.

Dodali su i da je mutacija koronavirusa bila rijetka izvan Evrope do 1. marta, ali da je krajem ovog mjeseca učestala u cijelom svijetu.

"Čini se da se nova verzija brže širi u gornjim disajnim putevima nosu, sinusima i grlu, što bi objasnilo zašto se lakše širi", rekli su istraživači.

No testovi na 1.000 hospitaliziranih bolesnika s koronavirusom u Britaniji pokazali su da klinička slika zaraženih nije ništa lošija od onih koji su zaraženi prvom verzijom.

Također su naveli da je G oblik tri do devet puta zarzniji od oblika D. Zbog toga su upozorili na bitnost nošenja maski i održavanja socijalne distance.