Zdravlje
2

Stručnjaci: Spirala je najbolje kontracepcijsko sredstvo za tinejdžerice

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Seksualno aktivne tinejdžerice bi trebale koristiti spiralu kao kontracepcijsko sredstvo - ova je metoda zaštite od neželjene trudnoće efikasna, sigurna i lagana za korištenje, te mnogo pouzdanija od kondoma, preporučila je grupa uglednih američkih pedijatara.

Kontracepcijska spirala ili unutarmaterični umetak je vrsta kontracepcije koja spermatozoidima onemogućava dolazak do jajašca ili ako to ne uspije, izaziva direktan pobačaj. Postoji i spirala sa hormonom, koja sadrži depo hormona i oslobođa malu dozu u trajanju od pet godina. Danas se spirala smatra jednom od najpopularnijih dugotrajnih metoda kontracepcije.

Američka pedijatrijska akademija ovom kontraceptivnom sredstvu daje veliku prednost, no naglašava kako bi tinejdžeri tokom seksualnog odnosa svakako trebali koristiti i kondome, kako bi se obezbijedila zaštita od seksualno prenosivih bolesti od kojih spirala ne štiti.

Sami kondomi su najčešće kontracepcijsko sredstvo među tinejdžerima, ali nisu 100 posto pouzdana zaštita od trudnoće. Ipak, metode zaštite koje uključuju korištenje spirale efikasne su 100 posto, mnogo više nego pilule, kondomi, ističu iz američke pedijatrijske akademije.

Kondomi su, smatraju stručnjaci, dosta manje efikasni od spirale. Primjerice, oko 18 posto neželjenih trudnoća se dešava i uprkos korištenju kondoma, dok uz spiralu kao kontraceptivno sredstvo taj postotak iznosi 0,8 posto.

"Iako spirale koštaju više, budući da njihovo ugrađivanje pretpostavlja medicinsku proceduru i ginekološku intervenciju, dugoročno su mnogo isplativije", kaže dr. Mary Ott, specijalistica adolescentske medicine i profesorica na Indiana univerzitetu.

Ipak, doktori ističu kako je jedina 100 posto pouzdana metode zaštite od neželjene trudnoće isključivo apstinencija.

"No, budući da se mladi ne drže tog savjeta, namjera je da im se obezbijedi najbolja zaštita od neželjene trudnoće", dodaje dr. Mary Ott.