Američko-kineska studija
0

Stres pomaže razvoju kancerogenih ćelija

Sarajevo-x.com
Tim naučnika iz SAD-a i Kine tvrdi da stres može biti jako važan faktor u razvijanju kancerogenih ćelija kod ljudi. Naučnici već duže vrijeme sumnjaju da je stres jedan od glavnih okidača za razvijanje kancerogenih oboljenja, ali nisu imali biološke dokaze da opravdaju svoje sumnje.

Studija provedena na Medicinskog fakultetu u Connecticutu, otkriva da mutirajući geni koji postaju kancerogeni mogu biti aktivirani stresom. Stres je inače poznat po tome da pokreće upale.

Istraživanje se fokusiralo na aktivnosti dva mutirajuća gena koji su odgovorni za ljudska kancerogena oboljenja. Jedan gen se naziva RAS i uključen je u 30 posto kancerogenih oboljenja.

Naučnicu su pokušali da dokažu svoju teoriju na voćnim muhama koje nose oba mutirana gena. Otkrili su da ćelija koja nosi mutirani gen RAS može vrlo lako razviti maligni tumor. Stres je ovdje odigrao veliku ulogu, uzrokujući da proteini cikotini više putuju između ćelija.

"Ono što je napravljeno na voćnim muhama znatno nam je olakšalo da shvatimo šta se dešava u čovjeku. Slični mehanizmi imaju kod čovjeka ulogu u razvitku raka. Što bolje razumijemo mehanizme koji uzrokuju rak bolje ćemo se boriti protiv ove opake bolesti.", rekao je profesor Tian Xu, prenosi Express.