|

Starije osobe s viškom kilograma žive duže

Starije osobe s viškom kilograma žive duže
0
F
FENA
7.2.2011. u 16:35
2
komentara
0

dijeljenja
Starije osobe s viškom kilograma žive duže Foto: Ilustracija
Naučnici kažu da su norme tjelesne mase koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija za starije osobe prekomjerne težine "pretjerano restriktivne".
Sedamdesetogodišnjaci koji imaju višak kilograma u manjoj su opasnosti da umru u idućih deset godina nego njihovi vitki vršnjaci, navodi australska studija objavljena u Sjedinjenim Državama, piše na internet stranici Stetoscop.

Istraživanje je počelo 1996. godine na uzorku od 4.677 muškaraca i 4.563 žena između 70 i 75 godina starosti, a praćeni su kroz deset godina sve do smrti, ako je smrt nastupila do kraja studije.

Njima je mjeren indeks tjelesne mase (BMI) koji omogućava procjenu količine masti u organizmu.

Prilikom eksperimenta, istraživači su vodili računa o općem zdravstvenom stanju i načinu života ispitanika.

Studija je pokazala da osobe, koji po svom BMI-u ulaze u kategoriju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, imaju 13 posto manje izgleda da umru u idućih deset godina od osoba s normalnim BMI.

Ljekar Leon Flicker s Univerziteta Western Australia, vođa studije, je rekao da dobijeni rezultati govore da su norme tjelesne mase koje je za starije osobe prekomjerne težine utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija "pretjerano restriktivne" i da bi možda bilo dobro da se promjene.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...