{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Starije osobe s viškom kilograma žive duže

F
7.2.2011. u 16:35
0
2
Starije osobe s viškom kilograma žive duže
0
Starije osobe s viškom kilograma žive duže
Foto: Ilustracija
Naučnici kažu da su norme tjelesne mase koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija za starije osobe prekomjerne težine "pretjerano restriktivne".
Sedamdesetogodišnjaci koji imaju višak kilograma u manjoj su opasnosti da umru u idućih deset godina nego njihovi vitki vršnjaci, navodi australska studija objavljena u Sjedinjenim Državama, piše na internet stranici Stetoscop.

Istraživanje je počelo 1996. godine na uzorku od 4.677 muškaraca i 4.563 žena između 70 i 75 godina starosti, a praćeni su kroz deset godina sve do smrti, ako je smrt nastupila do kraja studije.

Njima je mjeren indeks tjelesne mase (BMI) koji omogućava procjenu količine masti u organizmu.

Prilikom eksperimenta, istraživači su vodili računa o općem zdravstvenom stanju i načinu života ispitanika.

Studija je pokazala da osobe, koji po svom BMI-u ulaze u kategoriju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, imaju 13 posto manje izgleda da umru u idućih deset godina od osoba s normalnim BMI.

Ljekar Leon Flicker s Univerziteta Western Australia, vođa studije, je rekao da dobijeni rezultati govore da su norme tjelesne mase koje je za starije osobe prekomjerne težine utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija "pretjerano restriktivne" i da bi možda bilo dobro da se promjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: