Najbitniji organ
37

Šta vodi prema poremećaju hormona štitne žlijezde

Klix.ba
Fotografija: Shutterstock
Fotografija: Shutterstock
Iako je štitna žlijezda jako mala, ona kontroliše mnogo procesa koji se odvijaju u našem organizmu. Kada štitna ne funkcioniše kako treba onda provodi manje hormona nego što je tijelu potrebno. U tim situacijama ljudi primjete neugodne promjene u težini, raspoloženju i koži.

Stres ima jak efekat na cijeli organizam, te ako ste stalno pod stresom vaša štitna prestaje funkcionisati na normalan način te proizvodi premalo ili previše hormona.

Ako ste ranije imali problema sa štitnom, stres može uzrokovati panične napade ili dugotrajni gubitak pamćenja.

Da biste smanjili rizik od ovakvih stvari, eksperti preporučuju minimalno osam sati sna, duže šetnje i različite vježbe. U nekim slučajevima se potrebno obratiti psihologu.

Štitna žlijezda također reaguje na nepravilnu ishranu, te ukoliko ne unosite dovoljno kvalitetnih masti ona reaguje na loš način. Zbog toga je potrebno jesti jaja, mliječne proizvode, meso, ribu i maslinovo ulje.

Pušenje ne utiče samo na naša pluća, ono također ima jak uticaj na štitnu žlijezdu. Naime, radi pušenja štitna proizvodi sve više hormona što vodi prema povećavanju ovog organa.

Sasvim je uredu započeti dan sa šoljom kafe, međutim striktno se zabranjuje često konzumiranje ovog napitka s obzirom da previše kafeina negativno utiče na štitnu žlijezdu.

Alkohol također igra veliku ulogu za zdravlje štitne žlijezde. Naime, zbog uticaja koji alkohol ima na štitnu neke žene imaju problema sa menstrualnim ciklusom dok muškarci pate od impotencije.

Ukoliko primjetite promjene na vašem organizmu, posjetite doktora i provjerite vašu štitnu žlijezdu te zatim napravite novi program ishrane.