Omiljeno voće
52

Šta se dešava s vašim tijelom kada jedete banane svaki dan

N. C.
Banane su omiljeno voće mnogima. Da li ste se ikada pitali šta se događa s vašim tijelom ako jedete banane svaki dan.

U ovom članku ćemo istražiti dokaze o zdravstvenim prednostima banana i utvrditi da li bi one trebale biti dio zdrave prehrane. Za početak, pogledajmo informacije o nutritivnoj vrijednosti za banane.

Prema USDA, jedna srednja banana sadrži:

  • Kalorije: 105

  • Ugljikohidrati: 27 g

  • Vlakna: 3 g

  • Šećeri: 14 g

  • Proteini: 1 g

  • Ukupne masti: 0 g

  • Natrij: 1,18 mg

  • Kalij: 422 mg

Možete povećati energiju

Banane su dobar izvor ugljikohidrata, glavnog goriva vašeg tijela za proizvodnju energije. Prema članku iz 2019. objavljenom u časopisu Journal of Food Science and Technology, banane također sadrže vitamine B kao što su vitamini B3, B6 i B12, koji pomažu enzimima u vašem tijelu da oslobode energiju iz ugljikohidrata koje jedete kako bi ih učinili dostupnima.

Banane mogu biti dio zdravog obroka ili užine i najbolje se koriste u kombinaciji sa zdravim mastima ili proteinima. To je zato što se ugljikohidrati brže probavljaju od proteina ili masti, tako da kada se pojedu sami, mogu dovesti do porasta šećera u krvi, a potom i pada. Spajanje banane sa zdravom masnoćom ili proteinom – kao što je šaka badema ili šolja grčkog jogurta – pomoći će da se produži energija koju banana daje i da vam šećer u krvi bude stabilniji.

Možete održavati zdravu težinu

Kada se jedu kao dio uravnoteženog obroka, banane vam mogu pomoći da duže ostanete zadovoljni. Osjećaj zadovoljstva između obroka smanjuje vjerovatnoću da ćete imati žudnju i premašiti svoje dnevne kalorijske potrebe – što s vremenom može doprinijeti debljanju.

Iako nema dokaza da banane direktno doprinose gubitku težine, one su zgodna i lako dostupna opcija hrane koja se lako može uključiti u nutritivni obrazac ishrane za mršavljenje.

U stvari, istraživanje iz 2023. objavljeno u Frontiers in Nutrition pokazalo je da je povećanje količine vlakana konzumiranjem više voća i povrća povezano s većim uspjehom u mršavljenju. Ovo je dobra vijest s obzirom da srednja banana doprinosi 3 grama vlakana vašem dnevnom ukupnom iznosu—što nas dovodi do naše sljedeće prednosti.

Možete povećati unos vlakana

Prema smjernicama o ishrani Amerikanaca 2020-2025, više od 90 posto žena i 97 posto muškaraca ne unosi preporučenu dnevnu količinu od 28 do 34 grama vlakana dnevno.

Banane srednje veličine imaju oko 3 grama vlakana svaka. Vlakna imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući duže zadržavanje sitosti.

Pektin, specifična vrsta vlakana koja se nalazi u bananama, može pomoći vašem tijelu da efikasnije eliminira otpad. Kako banane sazrijevaju, one imaju tendenciju da izgube dio svog sadržaja pektina, tako da su zelene ili blago zrele banane bolji izvor vlakana od prezrele banane, prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu PLoS One.

Banane također sadrže vrstu dijetalnih vlakana koja se nazivaju rezistentni škrob, koji djeluje kao prebiotik. A zdrava crijeva znači nižu upalu, smanjen rizik od bolesti i bolje cjelokupno zdravlje.

Možete poboljšati zdravlje srca

Banane su poznate po tome što su odličan izvor kalijuma, a jedna banana srednje veličine ima 422 mg. To je 9 posto vašeg dnevnog preporučenog unosa.

Kalij se nalazi u svim tjelesnim tkivima i neophodan je za normalno funkcioniranje stanica. Važan je i za zdravo srce. DASH dijeta , protokol koji se obično preporučuje osobama s dijagnozom ili rizikom od srčanih bolesti, preporučuje unos kalija iz voća i povrća. Banane su odličan način da doprinesete dnevnim potrebama kalija.

Unos dovoljno kalija u vašu ishranu također može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Visok krvni pritisak jedan je od vodećih uzroka kardiovaskularnih bolesti, pa je svakodnevno uzimanje hrane koja sadrži kalij važan dio zdravog načina života.

Možete smanjiti rizik od hronične bolesti

Manje poznata činjenica o bananama je da su bogate jedinjenjima koja imaju antioksidativna svojstva, prema istraživanju iz 2022. u International Journal of Food Properties.

Zanimljivo, članak iz 2019. u časopisu Journal of Food Science and Technology navodi da banane imaju veći antioksidativni kapacitet od nekog bobičastog voća, začinskog bilja i povrća i stoga mogu pomoći u smanjenju štetnih efekata oksidativnog stresa na tijelo.

Oksidativni stres može uzrokovati upalu i oštetiti tjelesna tkiva. Ako se to nastavi kako starite, to može dovesti do kronične upale — poznatog pokretača bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes, rak i još mnogo toga.

Konzumiranje voća i povrća sa visokim sadržajem antioksidansa – poput banana – može pomoći vašem tijelu da dobije alate koji su mu potrebni da zadrži upalu.