{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta nikotin i kofein čine ljudskom mozgu?

S
8.5.2009. u 19:59
1
30
Šta nikotin i kofein čine ljudskom mozgu?
1
Šta se tačno dešava s vašim mozgom kad pijete kafu i pušite cigarete? Ako mislite da vam svakodnevno unošenja kofeina i nikotina ne čini mnogo štete, slijedeće snimke mozga će vas brzo razuvjeriti.
Snimke koje ukazuju na veliku štetnost kafe i cigareta na ljudski mozak objavljene su u novoj knjizi 'Promijeni svoj mozak, promijeni svoj život'.

Na fotografijama se jasno vidi da kofein i nikotin na mozak ostavljaju strašne posljedice, slične onima kakve na mozak ostavlja Alzeheimerova bolest, te čak i veće nego što ih ostavljaju, naprimjer, alkohol i marihuana.

Knjiga je u SAD-u već postala bestseller, a autor knjige, američki neurolog i psihijatar Daniel G. Amen 15 godina se bavi proučavanjem deformacija na mozgu uzrokovanih bolestima kao što je Alzheimerova.

'Ljudi nemaju granice. Ako su naprimjer dvije šolje kafe i jedna čaša vina dovoljne u jednom danu, četiri šolje kafe i dvije čaše vina su ona previše za mozak i ostatak organizma. Moji pacijenti nisu vjerovali u štetnost nikotina i kofeina dok nisu vidjeli skenirane snimke vlastitog mozga', otkriva Amen.

Snimke su napravljene pomoću skenera SPECT specijaliziranog za praćenje aktivnosti mozga, koji je detaljniji od uobičajenijih MRI i PET skenera koji se koriste za snimanje strukture mozga.

Na skeniranim slikama jasno se vide 'crne rupe' koje su ustvari umrtvljeni dijelovi u kojima nema protoka krvi, a tako ni moždane funkcije. Ovisno o mjestu nastanka 'crne rupe' u mozgu javljaju se određeni problemi u ponašanju. Naprimjer, ukoliko se mrtve tačke nalaze u prednjem dijelu mozga, to može uticati na vašu sposobnost rasuđivanja.

Dobra vijest je da se prestankom uzimanja ovih supstanci (kao i alkohola i kanabisa) mozak može donekle oporaviti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: