Zdravlje
0

Šta ne biste smjeli raditi odmah nakon obroka

Sarajevo-x.com
Svi imamo neke svoje navike i često čisto mehanički posegnemo za nekom od ovih radnji nakon obilnog i ukusnog obroka. Ipak, naučnici preporučuju pridržavanje sljedećih uputstava za duži i zdraviji život.

Ne pušite. Pušenje jedne cigarete ubrzo poslije jela je kao pušenje deset cigareta inače. Ta jedna cigareta u tolikoj mjeri povećava opasnost od raka.

Ne jedite voće. Ako odmah nakon obroka pojedete neko voće, to može prouzrokovati nadimanje stomaka. Zato sačekajte 1-2 sata nakon jela ili pojedite voćku sat prije obroka.

Ne pijte čaj. Listovi čaja otpuštaju kiseline koje otežavaju probavu u našem organizmu.

Ne otkopčavajte kaiš. Otkopčavanje kaiša nakon jela može lako dovesti do uvrtanja i blokiranja rada crijeva.

Ne kupajte se. Kupanje uzrokuje veći protok krvi prema rukama i nogama pa se time smanjuje dotok krvi oko stomaka. Zbog toga će vaš probavni sistem oslabiti.

Ne hodajte. Iako mnogi tvrde da poslije jela treba prošetati, to je zabluda. Hodanje odmah poslije obroka onemogućava apsorpciju korisnih tvari iz pojedene hrane.

Ne spavajte. Hrana koju unesemo ne probavlja se pravilno ako odmah nakon jela zaspimo. Ovakve česte radnje mogu dovesti do pojave kiseline u želucu, ali i infekcija crijeva.