Zdravlje
0

Spas u posljednji čas za mladu majku

Sarajevo-x.com
Britanki Vikki Medlicott (23) doktori su rekli da nikada neće moći imati djece zbog bolesti jetre. Stanje joj se pogoršalo i bilo joj je ostalo samo nekoliko dana života, kada je spasila transplantacija organa tragično preminulog Matta Fergusona.

Želja Matta Fergusona je da se njegovi organi u slučaju njegove smrt doniraju osobama kojima mogu pomoći da prežive. Upravo je on pomogao Vikki da preživi, ali to nije sve. Ona je također pobijedila negativne dijagnoze i na veliko iznenađenje doktora uspjela zatrudnjeti, piše "Daily Mail"..

Vikki je dijagnosticiran autoimuni hepatitis kada joj je bilo četrnaest godina pa su joj doktori savjetovali da ne pokušava zatrudnjeti jer neće biti dovoljno snažna da uspješno sačuva trudnoću.

"Kada su mi doktori rekli da nikada neću imati djecu, nisam se zabrinula, imala sam samo četrnaest godina, više me je brinulo to što neću moći raditi stvari koje rade moji vršnjaci. Kako sam odrastala , tako sam postajala sve tužnija zbog činjenice da nikada neću biti majka", rekla je Vikki.

Ona se dobro nosila sa svojom bolešću sve do 21. godine kada joj se stanje pogoršalo. Njena jetra je počela otkazivati. Voda koja se zadržavala u njenom organizmu je počela pritiskati njena pluća i onemogućavati disanje.

Doktori su tada rekli da joj je ostalo samo nekoliko dana života ukoliko joj se ne transplantira nova jetra. Vikki se pomirila sa činjenicom da će umrijeti, ali joj je iznenada javljeno da je novi organ dostupan. Donor je bio tragično preminuli Fergunson čiji su roditelji ispoštovali njegovu želju i dopustili transplantaciju organa.

Tijelo Vikki Medlicott je prihvatilo novi organ nekoliko minuta nakon operacije. Nakon toga je otkrila svima i da je trudna.

Vikki je pokušala kontaktirati roditelje svog donora, ali je doktorima zakonom zabranjeno otkriti takve informacije. Međutim, ona ih je pronašla sasvim slučajno, jer su njeni roditelji bili na savjetovanju o doniranju organa gdje su razgovarali sa Fergunsonovim roditeljima i u razgovoru otkrili vezu izmedju njihove dvije porodice. Gill i Andrews Ferguson su rekli da im je drago što je organ njihovog sina spasio Vikki i njezinu bebu i da vjeruju da bi Matt upravo to i želio.

Vikki Medlicott sada živi u Yorku sa svojim mužem Steveom i osmomjesečnom kćerkom Jessicom.