Početak istraživanja
12

Španski naučnici tvrde da su izumili lijek koji uz pomoć svjetlosti liječi Parkinsonovu bolest

Klix.ba
Parkinsonova bolest mogla bi se liječiti uz pomoć svjetlosti, navodi se u novom istraživanju španskih naučnika.

Kako se navodi u studiji, lijekovi koji se aktiviraju zrakama svjetla mogu znatno smanjiti podrhtavanje pacijenata. Ovo bi mogla biti nada za blizu 10 miliona ljudi širom svijeta koji pate od ove bolesti. Još nije poznato koliko bi ovakav lijek koštao ili kada će biti dostupan.

Ovi lijekovi zahvaljujući svjetlu dolaze do specifičnih područja mozga i minimiziraju posljedice bolesti. Također, pacijenti koji su ih konzumirali imali su veću kontrolu nad bolešću.

Iako je istraživanje tek u ranoj fazi, istraživači predviđaju da će se dejstvo takvih lijekova moći kontrolirati putem pametnih telefona. Lijek MRS7145 blokira specifične receptore koji se zovu adenozin A2As, a koji je prethodno povezan s Parkinsonovom bolesti. Lijek se aktivira samo kada je izložen specifičnoj talasnoj dužini svjetlosti.

Istraživanje je urađeno na miševima. U dio mozga koji je pogođen Parkinsonovom bolešću naučnici su ugradili optička vlakna koja su prenosila svjetlost. Lijekovi su reagovali i potisnuli adenozin A2A receptore.

Istraživanje je provedeno na Univerzitetu u Barceloni.