Zdravlje
0

Šolja kakaa za zdravije srce

Sarajevo-x.com
Sastojak koji se u prirodi može pronaći u kakau mogao bi pomoći dijabetičarima da ne obole od neke smrtonosne srčane bolesti, zaključili su njemački naučnici.

Grupa naučnika iz Univerzitetske bolnice Aschen u Njemačkoj proučavali su efekte obogaćenog kakaa, koji je sadržavao veće količine prirodnih antioksidansa flavanola nego inače, na pacijentima koji se bore sa dijabetesom tipa 2. Njihovo istraživanje je pokazalo kako se pacijentima, koji su pili popularni napitak, poboljšalo stanje njihovih arterija.

U roku od od 30 dana, krvotok kroz ranije začepljene krvne žile poboljšao se za 30 posto. Oštećene arterije inače mogu dovesti do pojave srčane bolesti, koja je glavni uzrok smrti među dijabetičarima.

Stručnjaci vjeruju da flavanoli, koji se još mogu pronaći i u čaju i crnom vinu, povećavaju tjelesnu proizvodnju dušikovog oksida. Ovo je hemijski signal koji poručuje arterijama da se opuste.

"Riječ je o zanimljivim otkrićima, ali ne savjetujemo ljudima da počnu piti ogromne količine tople čokolade, jer ovaj napitak može sadržavati pretjerane količine šećera i masnoće", kazao je za Daily Mail profesor Malte Kelm, voditelj pomenute studije.