Okovana katranom
348

Šokantni snimci iz hirurške sale u Kini prikazuju pluća čovjeka koji je pušio 30 godina

Dž. L.
Foto: Asia Wire
Foto: Asia Wire
Šokantni snimci iz hirurške sale u Kini prikazuju pluća okovana katranom 52-godišnjaka koji je konstantno pušio 30 godina.

Ljekari iz kineske bolnice Wuxi u provinciji Jiangsu izvadili su organe 52-godišnjem muškarcu koji je umro uslijed više plućnih bolesti. Umjesto ružičastih pluća, kakva bi trebala biti u zdravog čovjeka, u tijelu ovog muškarca pronašli su izuzetno upaljen i ugljenisan glavni organ disajnog sistema.

Dugogodišnji pušač prijavio se da donira svoje organe nakon smrti, ali ljekari su brzo shvatili da ih neće moći iskoristiti.

Doktor Chen, hirurg za transplantaciju pluća koji je vodio operaciju kazao je: "Pacijent nije bio podvrgnut CT pregledu prije smrti. Kada je proglašena moždana smrt, njegova pluća su transplantirana ubrzo nakon toga. Početni testovi indeksa oksigenacije bili su u redu, ali kada smo vidjeli organe, shvatili smo da ih nećemo moći koristiti. Bilo bi nepraktično reći da ne bismo prihvatili pluća svih pušača, ali postoje strogi standardi. Ranije smo prihvatali pluća ljudi mlađih od 60 godina sa manjim infekcijama."

Videozapis koji su snimili hirurzi u bolnici Wuxi pregledan je više od 25 miliona puta na društvenim medijima, a korisnici su ga nazvali "najboljim oglasom protiv pušenja ikada".

Bolnica je video objavila s natpisom: "Imate li još hrabrosti pušiti?"