Bez obzira na uzrok
4

Šok može ubiti, najopasniji je za žene u menopauzi

Klix.ba
Šok može biti fatalan, bez obzira na to da li se radi o smrti voljene osobe ili dobitku na igrama na sreću.

Eksperti kažu da potresno otkriće može predstavljati opasnost za zdravlje bez obzira na to da li su vijesti pozitivne ili negativne. Rezultati su također pokazali da su žene koje su tek ušle u menopauzu u najvećoj opasnosti.

Njemački naučnici su izjavili da su otkrili zbog čega tačno traumatska iskustva mogu biti fatalna. Oni kažu da novosti ili događaji izazivaju proizvodnju velike količine hormona stresa u tijelu, uključujući i adrenalin, koji sužavaju glavne arterije koje donose krv u srce. To paralizira glavnu komoru u srcu, što uzrokuje iznenadnu promjenu ritma, sličnu srčanom udaru.

Žrtve imaju poteškoće sa disanjem, imaju oštre bolove u prsima i osjećaju slabost. Iako su smrtni slučajevi relativno česti, većina ljudi se oporavi ukoliko im se ukaže medicinska pomoć.

Naučnici su već dugo upoznati sa "sindromom slomljenog srca", zbog kojeg pacijenti umiru nakon gubitka bračnog partnera, ali nikada nisu u potpunost shvatali zbog čega se to tačno dešava.

Naučnici sa Univerziteta u Roštoku sada vjeruju da možda imaju objašnjenje. Međutim, rezulati njihovog istraživanja su pokazali da se isto može desiti i nakon dobitka većeg novčanog iznosa na igrama na sreću ili čak i tokom svađe i prepirke.

"Ovi pacijenti pate zbog velikog emotivnog opterećenja. Njihova srca bukvalno pucaju. To se obično dešava nekoliko minuta do jednog sata nakon vijesti. To se najčešće dešava nakon loših vijesti, ali postoje i izvještaji o smrtnim slučajevima nakon dobrih vijesti. Još uvijek smo daleko od konačnog zaključka. Jedino što znamo je da nejčešće pogađa žene koje su tek ušle u menopauzu", rekao je dr. Christoph Nienaber.