Čak i kad nema drugih simptoma
1

SMS poruke mogu pomoći liječnicima da otkriju moždani udar

Klix.ba
Liječnici su otkrili da tekstualne poruke mogu biti veoma važan alat pri dijagnosticiranju potencijalno opasnih moždanih udara.

Raspored riječi u SMS poruci može ukazivati na to da je čovjek doživio moždani udar, tvrde istraživači bolnice Henry Ford u Detroitu. Oni navode primjer jednog 40-godišnjaka za kojeg su sumnjali da je pretrpio moždani udar. Naime, on nije imao nikakve simptome, normalno je govorio, pisao i čitao, ali nije mogao primijetiti da su SMS poruke koje je slao nesuvisle.

Zahvaljujući tome, liječnici su mogli dijagnosticirati da pacijent pati od akutnog ishemijskog moždanog udara prilikom kojeg ugrušak blokira dotok krvi u mozak.

Takvi udari mogu dovesti do teškog tjelesnog oštećenja koje može biti kobno. Vodeći autor studije i neurolog u bolnici Henry Ford Omran Kaskar kazao je da pisanje nesuvislih SMS poruka često može biti jedini simptom moždanog udara.

"Zbog toga što tekstualne poruke imaju vrijeme nastanka, mogu nam pomoći da utvrdimo kada su počeli simptomi udara", izjavio je Kaskar, piše Daily Mail.