Bogate vitaminima A, C, E
19

Šljiva je riznica zdravlja: Stimulira rad imunološkog sistema, štiti od bakterija, virusa...

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Šljive su svojevrsna riznica zdravlja. Meso šljive obično je slatko i veoma ukusno, a osim toga šljive u su bogate vitaminima A i C, kalijumom, kalcijumom, magnezijem i antioksidansima. Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati sirove i sušene, a od njih možete napraviti džem, pekmez i marmeladu.

Budući da su bogate antioksidansima šljive poboljšavaju i održavaju zdravlje vašeg srca. Sprječavaju srčane bolesti, te moždani udar. Zbog velike količine vitamina C šljive stimuliraju rad imunološkog sustava, čuvaju zdravlje kože, mišića, kostiju i tetiva.

Osim toga doprinose zdravlju zuba i desni, štiti od bakterija, virusa i alergija. Od minerala u ovom voću najzastupljeniji su bakar, kalij, magnezij, željezo, bor.

U šljivama je prisutan i beta kriptoksantin koji smanjuje rizik obolijevanja od raka pluća za više od 30 posto. Obiluju i isatinom i sorbitolom koji pomažu u ublažavanju opstipacije i poboljšavaju probavu, te održavaju crijeva zdravim.

Šljive poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo, a konzumacija šljiva poboljšat će cirkulaciju krvi.

Osim toga šljive su dobre i za zdravlje kostiju zbog velike količine flavonoida i fenolnih spojeva koji čuvaju koštanu masu.

Također će ojačati vaš imunitet i pomoći vam da smršate. Naime šljive imaju jako malo kalorija, svega 46 kalorija u sto grama.

Brinu o vašoj ljepoti

Bogate vitaminom E i beta-karotenom preveniraju gubitak elastičnosti kože. Smanjuju bore i podmlađuju kožu. Za mlađu kožu preporučuje se da svakodnevno pijete sok od šljive.

Šljive ubrzavaju i zacjeljivanje rana, regenerira oštećeno tkivo i smanjuje vidljivost ožiljaka.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Osim toga šljive sprječavaju opadanje kose. Vitamin E jača stanične membrane i suzbija napad slobodnih radikala na folikule vlasišta, a vitamin C pomaže eliminaciji peruti. Također potiče rast kose jer ima visoki udio željeza i poboljšava cirkulaciju krvi. Smanjuje i pojavu tamnih mrlja i pjega.

Zanimljive činjenice o šljivi

Šljive su porijeklom iz Male Azije odakle su 333. godine prije nove ere prenesene u Grčku. Na Balkan ju je donio Aleksandar Veliki.

Šljive se uzgajaju na svim kontinentima, osim na Antarktici.

Kina, Indija i Srbija u prošloj godini bili su najveći proizvođači šljiva.

Plod šljive može biti plave, crvene i žute boje.

Jabuke, kruške, trešnje, jagode i šljive pripadaju porodici ruža.

Od šljiva možete napraviti džem, pekmez, marmeladu ali i rakiju.