Zdravlje
0

Skeniranjem mozga se procjenjuje hoćete li prestati pušiti

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Naučnici iz SAD-a su pronašli način da predvide kolike su šanse da jedna osoba prestane pušiti. Skeniranjem dijela mozga zaduženog za promjenu navika oni tvrde da mogu procijeniti hoće li ta osoba uspješno proći program odvikavanja.

Skeniranje mozgova izvedeno je na 28 učesnika programa odvikavanja od pušenja, objavljeno je u ponedjeljak u magazinu "Health Psychology".

Učesnici istraživanja zamoljeni su da gledaju reklame o prestanku pušenja dok im je magnetnom rezonancom skeniran mozak, te je praćena njegova aktivnost.

Nakon svake reklame subjekat je ocjenjivao koliko je ona utjecala na njegovu namjeru da prestane pušiti. Pokazalo se da je aktivnost u srednjem prefrontalnom korteksu direktno vezana uz smanjenje pušenja.

"Uzbudljivo je što saznanjem šta se dešava u nečijem mozgu u toku reklama možemo dobro predvidjeti njegovo ponašanje u budućnosti", kazala je Emily Falk, direktorica Laboratorije za neurologiju i komunikacije u okviru Univerziteta Michigan.

Ona je dodala da će naučnici u svojim narednim istraživanjima pokušati otkriti koja vrsta poruka u reklamama je najefektivnija.