|

Skener koji otkriva rak dojki za samo nekoliko sekundi

Skener koji otkriva rak dojki za samo nekoliko sekundi
2
S
Sarajevo-x.com
2.12.2011. u 21:28
4
komentara
2

dijeljenja
Skener koji otkriva rak dojki za samo nekoliko sekundi
Britanski naučnici stvorili su reolucionarni mamograf za skeniranje grudi, koristeći tehnologiju za otkrivanje nagaznih mina. Ovakav skener može da otkrije postojanje karcenogenih ćelija u samo nekoliko sekundi.
Ovaj skener ne uzrokuje nikakav bol pacijentkinjama i čak je sigurniji od običnog mamografa koji koristi x-zrake uz koje dolazi i rizik od radijacije, a koristi se na hiljade žena svake godine.

Eksperti vjeruju da će novi uređaj, koji je i jeftiniji, biti korištene na ženama svih godina za razliku od mamografa koji smo do sad imali. Očekuje se da će se koristiti širom svijeta narednih pet godina.

Žene koje imaju manje od 50 godina, imaju manji rizik od karcinoma dojke, mada je ovo sve manje pravilo. Žene mlađe dobi imaju veću gustinu tkiva grudi, te je teže utvrditi postojanje kancerogenih ćelija.

Pregled mamografom je i jako bolan jer dve poluge pritišću grudi kako bi otkrili postojanje sumnjivih stanica. Novi skener ne pritišće grudi nego dame trebaju samo da legnu potrbuške na skener, a on će u osam sekundi stvoriti 3D sliku.

Žene obično čekaju dvije nedelje na rezultate mamografije, a sa novom tehnologijom će biti obavještenje o stanju za manje od minute.

Novi skener razvila je Micrima, kompanija koja je sarađivala sa Univerzitetom u Bristolu. U istraživanju efikasnosti probnih skeniranja, ovaj skener je bio uspješan u detektovanju 80 posto karcinoma. Naučnici pokušavaju unaprijediti skener kako bi tačnost bila 100 posto.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...