{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napravljen veliki pomak u liječenju raka dojke

S
25.12.2011. u 18:19
0
1
Napravljen veliki pomak u liječenju raka dojke
0
Napravljen veliki pomak u liječenju raka dojke
Ljekari iz Centra za rak John Hopkins u Baltimoru uspješno su ubrizgali lijek protiv raka direktno u tumor u dojci, a početni rezultati pokazuju da tretman, ne samo što uništava tumor, nego i štiti bolesnika od hirurške intervencije i pratećih posljedica radikalnijih tretmana.
Rak dojke u početnoj fazi obično se otkriva pomoću mamografa. U ovom trenutku standardni tretman poslije otkrivanja tumora je hirurgija praćena zračenjem i hormonskom terapijom. Žene sa velikim rizikom da će oboljeti od raka dojke se čak opredjeljuju za mastektomiju - hirurško uklanjanje jedne ili obje dojke da bi se taj rizik smanjio.

U Centru za rak John Hopkins u Baltmoru onkolog doktorka Varid Sterns proučava manje radikalan pristup.

"S obzirom na to da većina kancera nastaje u dojci i ćelijama koje se protežu duž mliječnih kanala, postavlja se pitanje da li možemo da eliminišemo te opasne ćelije i na taj način eliminišemo rak dojke", kaže doktorica Sterns.

Ideja je jednostavna. Mala količina lijeka za hemoterapiju unese se kroz bradavicu na dojci i mliječne kanale u kojima se formiraju kancerogene, pa čak i predkancerogene ćelije. Čitav postupak traje tridesetak minuta. U kliničkim ispitivanjima istraživači su ustanovili da je ova tehnika efikasnija i manje toksična od uobičajenog postupka unošenja hemoterapije kroz venu.

"Ustanovili smo da je koncentracija lijeka u dojci veoma visoka, a da je koncentracija lijeka u sistemu krvnih sudova veoma niska", objasnila je doktorica Sterns.

Sa konvencionalnom hemoterapijom upravo je suprotno - lijek unesen kroz venu koncentriše se u krvotoku, ali je manje koncentrisan tamo gdje je najpotrebniji - u dojci. Klinička ispitivanja su toliko uspješna da bi ova vrsta tretmana na kraju mogla da postane standard za pacijente sa rakom dojke u sasvim početnoj fazi ili one koji su u opasnosti da ga dobiju.

"Očekujem da će ovaj tretman moći da se obavi u običnoj kabini za mamografiju. To smo vrlo jednostavno radili u našem istraživanju sa ambulantnim pacijentima. Ne traje dugo i nije bolno", precizirala je Sternsova.

Istraživači treba da ustanove kolika doza lijeka je potrebna i koliko često treba da se ubrizgava da bi rak dojke nestao. Ona procenjuje da će istraživanje trajati desetak godina. A onda, ako se ispostavi da postupak obećava kao što izgleda, mogao bi da postane standardni tretman za pacijente sa rakom dojke u ranoj fazi.

Ona poredi ovaj postupak sa kolonoskopijom. Ako se pronađe polip, ljekar ga uklanja prije nego što postane kancerozan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: