|

Napravljen veliki pomak u liječenju raka dojke

Napravljen veliki pomak u liječenju raka dojke
0
S
SRNA
25.12.2011. u 18:19
1
komentara
0

dijeljenja
Napravljen veliki pomak u liječenju raka dojke
Ljekari iz Centra za rak John Hopkins u Baltimoru uspješno su ubrizgali lijek protiv raka direktno u tumor u dojci, a početni rezultati pokazuju da tretman, ne samo što uništava tumor, nego i štiti bolesnika od hirurške intervencije i pratećih posljedica radikalnijih tretmana.
Rak dojke u početnoj fazi obično se otkriva pomoću mamografa. U ovom trenutku standardni tretman poslije otkrivanja tumora je hirurgija praćena zračenjem i hormonskom terapijom. Žene sa velikim rizikom da će oboljeti od raka dojke se čak opredjeljuju za mastektomiju - hirurško uklanjanje jedne ili obje dojke da bi se taj rizik smanjio.

U Centru za rak John Hopkins u Baltmoru onkolog doktorka Varid Sterns proučava manje radikalan pristup.

"S obzirom na to da većina kancera nastaje u dojci i ćelijama koje se protežu duž mliječnih kanala, postavlja se pitanje da li možemo da eliminišemo te opasne ćelije i na taj način eliminišemo rak dojke", kaže doktorica Sterns.

Ideja je jednostavna. Mala količina lijeka za hemoterapiju unese se kroz bradavicu na dojci i mliječne kanale u kojima se formiraju kancerogene, pa čak i predkancerogene ćelije. Čitav postupak traje tridesetak minuta. U kliničkim ispitivanjima istraživači su ustanovili da je ova tehnika efikasnija i manje toksična od uobičajenog postupka unošenja hemoterapije kroz venu.

"Ustanovili smo da je koncentracija lijeka u dojci veoma visoka, a da je koncentracija lijeka u sistemu krvnih sudova veoma niska", objasnila je doktorica Sterns.

Sa konvencionalnom hemoterapijom upravo je suprotno - lijek unesen kroz venu koncentriše se u krvotoku, ali je manje koncentrisan tamo gdje je najpotrebniji - u dojci. Klinička ispitivanja su toliko uspješna da bi ova vrsta tretmana na kraju mogla da postane standard za pacijente sa rakom dojke u sasvim početnoj fazi ili one koji su u opasnosti da ga dobiju.

"Očekujem da će ovaj tretman moći da se obavi u običnoj kabini za mamografiju. To smo vrlo jednostavno radili u našem istraživanju sa ambulantnim pacijentima. Ne traje dugo i nije bolno", precizirala je Sternsova.

Istraživači treba da ustanove kolika doza lijeka je potrebna i koliko često treba da se ubrizgava da bi rak dojke nestao. Ona procenjuje da će istraživanje trajati desetak godina. A onda, ako se ispostavi da postupak obećava kao što izgleda, mogao bi da postane standardni tretman za pacijente sa rakom dojke u ranoj fazi.

Ona poredi ovaj postupak sa kolonoskopijom. Ako se pronađe polip, ljekar ga uklanja prije nego što postane kancerozan.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...