{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Širom Evrope opada smrtnost od karcinoma

S
9.2.2011. u 08:31
0
5
Širom Evrope opada smrtnost od karcinoma
0
Širom Evrope opada smrtnost od karcinoma
Foto: Press Assoc.
Stručnjaci predviđaju pad ukupne stope smrtnosti od karcinoma diljem Evrope u 2011. godini. Koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije, ističu da bi smrtni slučajevi od raka trebali pasti za sedam posto kod muškaraca i za šest posto žena u usporedbi s 2007. godinom.
Sve u svemu, gotovo 1,3 miliona ljudi će umrijeti od raka u 2011, prema njihovim procjenama. Procentualni pad obolijevanja od raka želuca, debelog crijeva, dojke, maternice, prostate i muškog raka pluća trebao bi se nastaviti, kažu istraživači u časopisu "Annals of Oncology". No, kažu i da je procenat ženskog raka pluća u porastu u svim većim zemljama EU, osim u Velikoj Britaniji. Navode kako je Velika Britanija imala najviši procenat žena umrlih od raka pluća za deset godina te da taj broj postepeno opada.

Stručnjaci su kalkulacije izvodili posmatrajući ukupne stope raka u EU, kao i pojedinačne stope raka u šest velikih EU zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Ukupni silazni trend smrtnosti od raka potaknut je uglavnom padom smrtnosti od raka dojke kod žena i raka debelog crijeva i pluća kod muškaraca. No, u EU kao cjelini, smrtnosti od raka pluća je u porastu. Međutim, čini se kako je zaustavljen trend rasta smrtnosti od raka gušterače kod žena, koji je procentualno bio u porastu od 2004. Stručnjaci ističu da je rak pluća i dalje najčešći uzročnik smrti i kod muškaraca i kod žena, te da je usko vezan uz pušenje, u čak 80 posto slučajeva. Istakli su stručnjaci i kako se rak mijenja, te on više nije pitanje brze smrti ili izliječenja, već se u sve većem procentu liječi duže vrijeme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: