Perimenopauza
36

Simptome menopauze možete osjetiti mnogo ranije nego što ste to mislili

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Menopauza je obično poznata kao kraj reproduktivne dobi žene i kraj menstrualnih krvarenja. Obično se javlja oko pedesete godine ali se njeni mnogi simptomi mogu javiti mnogo ranije tokom faze koja se zove perimenopauza.

Perimenopauza se odnosi na vremenski period kada žena počinje primjećivati nedosljednost u menstrualnom ciklusu i javlja se kod žena različite životne dobi od tridesetih do četrdesetih godina, što dovodi do zaključka da perimenopauza može početi desetak godina prije nego menopauza.

Tokom menopauze smanjuje se razina estrogena, a menstruacije postaju neredovne. Tek nakon što ste prošli 12 mjeseci bez menstruacije, službeno ste u menopauzi sve do tada ste u razdoblju perimenopauze.

Razdoblje perimenopauze može trajati i do nekoliko godina, a kod nekih žena može trajati i deset godina.

Koji su simptomi perimenopauze?

Osim nepravilnosti u ciklusu, perimenopauzu prati čitav niz drugih simptoma, koji su prilično slični onima koje većina žena obično povezuje s menopauzom. Jedan od simptoma je val toplote od kojih se počinjete znojiti. Također tu su i promjene raspoloženja, pa će žene početi primjećivati da su postale ​​razdražljive, tjeskobne i depresivne.

"Žene su svoju prvu epizodu velike depresije osjetile tokom života u perimenopauzi. U jednom naučnom istraživanju 15 do 25 posto žena je reklo da se perimenopauzi susrelo s onim što nazivamo simptomima depresije", rekla je ginekologinja Nanette Santoro.

Također u toku perimenopauze možete očekivati poremećaj sna i suhoću vagine. Osim toga tu je i noćno znojenje koje uzrokuju toplotni valovi koje žene osjećaju u tom periodu za što je krivac poremećaj hormona.

Ako želite imati uvid u to kakva će biti vaša iskustva u perimenopauzi ginekolozi savjetuju da se raspitate kakve simptome su imale vaša majka ili baka jer genetika igra veliku ulogu. Jedan od faktora je i način života.

"Ako je vaša mama imala ranu menopauzu, a vaš način života je sličan njenom, vrlo je vjerojatno da ćete proći kroz vrlo sličan scenarij", rekla je ginekologinja Alyssa Dweck.

Kako se nositi sa simptomima

Perimenopauza i menopauza mogu imati veliki utjecaj na vaš život, ali mnogo vam može pomoći otvoren i iskren razgovor s ljekarom o mogućnostima liječenja.

Za početak, možda je dobro da počnete razmišljati o promjeni načina života kao što je povećanje vježbanja i savjetovanje s nutricionistom. Ukoliko konzumirate duhanske proizvode trebali biste prestati sa tim, a morat ćete izbjegavati i alkohol, posebno crno vino, te kofein.

Morate se čuvati i od stresa i izbjegavati stresne situacije.