Karcinom nije kraj
28

Simpozij: Hirurzi u BiH su osposobljeni za rekonstrukciju dojke i pariraju svjetskim timovima

Klix.ba
U malom amfitetaru KCUS-a danas je održan Simpozij plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga BiH na temu Karcinom dojke i tretman, koji je okupio veliki broj stručnjaka iz BiH i zemalja regiona. Organizatori ovog značajnog naučnog skupa su Klinika za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS i Nacionalna asocijacija plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH.

Prisutne je u ime Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pozdravio direktor Hirurških disciplina KCUS, prof. dr. Dželaludin Junuzović, koji je istakao da je tema Simpozija izuzetno značajna, uvažavajući činjenicu da je ovo oboljenje u porastu, kako u svijetu tako i našoj zemlji.

"Karcinom dojke nije kraj, iako je ovo izuzetno teško oboljenje. Sam proces liječenja je dosta mukotrpan, a žene se suoačavaju i s gubitkom samopouzdanja nakon odstranjenja jedne ili obje dojke. Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS rade se najsavremenije operativne procedure u liječenju karcinoma dojke. Mi imamo spremne i stručno osposobljene timove ljekara i medicinskog osoblja te možemo zadovoljiti svim zahtjevima kao i ostali centri bilo gdje u svijetu", naveo je doktor Junuzović.

Prisutnim učesnicima obratila se i šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS, prof. dr. Sanela Salihagić, koja se zahvalila na velikom odzivu učesnika iz cijele BiH, ali i zemalja regiona.

"Drago mi je da je ovaj naučni skup okupio kolege iz svih dijelova BiH, Srbije i Slovenije. Značaj Simpozija je je da želimo apelirati na javnost na način da se žene lakše i jednostavnije odlučuju na rekonstrukciju dojke što je standardna procedura svugdje u svijetu. Naša Klinika apsolutno zadovoljava sve uvjete za obavljanje svih vrsta operacija dojke, a zahvaljujući Simpoziju ćemo čuti iskustva kolega te razmijeniti mišljenja", istakla je doktorica Salihagić.

Predsjednik Nacionalne asocijacije plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH, mr.sci.dr. Alija Aginčić izrazio je veliko zadovoljstvo odazivom kolega, ali i temama predavanja ovogodišnjeg naučnog skupa.

"Drago mi je da sam dio ovog značajnog Simpozijuma. Karcinom dojke kao izrazito opako i teško oboljenje zahtijeva izuzetno vrijeme i stručnost u tretiranju. Rekonstrukcija dojke i dizanje samopouzdanja kod žena su sastavni dio izlječenja", naveo je doktor Aginčić.