{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šest znakova da vam nedostaje proteina u organizmu

23.10.2018. u 18:58
54
10
Šest znakova da vam nedostaje proteina u organizmu
54
Šest znakova da vam nedostaje proteina u organizmu
Ilustracija: Shutterstock
Protein je sastojak koji je veoma bitan za organizam. On učestvuje u mnogo tjelesnih funkcija kao što je čvrsta struktura kose, kože, mišića, hormona i enzima. Neki ljudi konzumiraju velike količine mesa, ali ipak nemaju dovoljno proteina u organizmu, prenosi Mens Health.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
1. Ukoliko gubite snagu ili mišićnu masu onda vašem organizmu vjerovatno manjka proteina. Kada ne unosite dovoljno proteina, tijelo vuče preostali protein iz mišića da bi ga iskoristio u drugim dijelovima tijela. Ako vam odjeća postaje preširoka ili više nemate snage da dižete tegove, provjerite nivoe proteina u organizmu.

2. Ukoliko se osjećate izmoreno svaki dan, to također može ukazivati na nedostatak ovog sastojka. Slabi i umorni se ne možete baviti sportom, te je jako bitno obratiti pažnju na unos ugljikohidrata i proteina.

3. Stalno ste gladni i sve o čemu možete misliti je veliki komad mesa i generalno hrana, što ukazuje da je nivo proteina u organizmu jako nizak ili nikakav. Pri nedostatku ovog suplementa, organizam će tražiti više hrane sa jakim ukusima. Svi koji prolaze kroz ove probleme ne biraju šta će jesti, te često pojedu sve što im se nađe pri ruci. Dovoljna količina proteina vas može sačuvati od prejedanja.

4. Lomljivije kosti su također jedan od znakova manjka proteina. Ukoliko vam se često dešava da iščašite i oštetite kosti i zglobove to je vrlo često povezano sa ovim problemom. Kako starimo, tako je našem organizmu potrebno sve više proteina koji će pojačati čvrstinu kostiju.

5. Bez dovoljno proteina, vaše rane i povrede će puno duže zarastati ili uopšte neće srasti kako treba. Protein igra bitnu ulogu u funkciji imuniteta i oporavku rana. Ljudima koji tek izađu iz bolnice se preporučuju dijete ispunjene proteinima.

6. Ukoliko vam kosa i nokti nisu čvrsti kao što su bili, to znači da više nemate čvrstih vlakana koja se formiraju pomoću proteina. Organizam prepoznaje nedostatak proteina te se ponaša u skladu s tim, zbog čega kosa i nokti gube na jačini jer nemaju odakle crpiti materijal za obnavljanje vlakana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: