Najslavniji začin
9

Saznajte zašto klinčić nazivaju moćnom, ljekovitom biljkom i kada može biti opasan

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za klinčić je poznato da ga nazivaju moćnom biljkom koja, osim što ima ljekovita svojstva, pomaže tijelu u borbi protiv virusa, bakterija, upala...

Klinčić se smatra jednim od najslavnijih začina na svijetu i ima široku upotrebu. Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojem je glavni faktor protuupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom...

Ljekovita svojstva klinčića poznata su stoljećima, bez obzira na to da li se koristi u cjelovitom, mljevenom ili u obliku ekstrakta ulja. Kada se koristi u kulinarske svrhe, klinčić je siguran za konzumiranje. Međutim, u velikim dozama, poput ekstrakta ili dodatka ulja, može izazvati štetne efekte.

Esencijalna ulja, poput ulja klinčića, vrlo su moćna, pa ih treba razrijediti biljnim uljima. Stručnjaci također upozoravaju da djeca ne bi smjela konzumirati ulje klinčića.

Postoji nekoliko prednosti ovog moćnog začina.

Pun je mangana

Iako se može pomisliti da kao začin ne može ponuditi puno hranjivih sastojaka, klinčić je bogat mineralima među kojima je i mangan. Samo jedna čajna kašičica klinčića sadrži više od 50 posto dnevne adekvatne doze koju preporučuje FDA.

Pomaže kod zubobolje

Klinčić se već u 13. stoljeću koristio za ublažavanje upala i pokazao kao učinkovit. Eugenol, koji je moćan analgetik, je spoj kojem klinčić može zahvaliti svoju ljekovitost. U jednom istraživanju pacijenti koji su koristili pastu na bazi eugenola imali su manju bol i upalu u odnosu na pacijente koji su koristili uobičajena sredstva za ublažavanje boli.

Pomaže u regulisanju šećera u krvi

Istraživanja na životinjama tvrde da klinčić može sniziti nivo glukoze u krvi kod dijabetičnih miševa. Međutim, istraživanje na ljudima još uvijek nije do kraja završeno. U jednoj maloj studiji, pacijenti s dijabetesom koji su uzimali jedan do tri grama klinčića tokom 30 dana, primijetili su znatno poboljšanje rizika za dijabetes. Istraživači vjeruju da ovo svojstvo klinčića može biti posljedica mangana koji ima ulogu u proizvodnji inzulina.

Bogat je antioksidansima

Malo je onih koji su znali da su zapravo bilje i začini jedan od najboljih izvora antioksidansa. Na listi 100 najbogatijih izvora polifenola i antioksidansa, začini su bili najčešći, a klinčići su bili na prvom mjestu, nadmašivši i borovnice s više od 30 puta većom koncentracijom antioksidansa.