Efikasno "oružje"
18

Savjeti eksperata koji će vam pomoći da usporite proces starenja kože

Klix.ba
Kožu je potrebno njegovati konstatno, a to posebno važi za žene starije od 30 godina. Nekoliko savjeta eksperata će pomoći u usporavanju procesa starenja.

Znakovi starenja su između ostalog pojava bora, linija, pigmentacije i umornog izgleda kože, ali eksperti nude savjete koji će vam pomoći da se borite s tim.

Prije svega, manje se izlažite suncu, jer konstantna izloženost UV zračenju uzrokuje prijevremeno starenje, hiperpigmentaciju i uvećanje pora. Nanosite kremu za sunce minimalno s faktorom 30 kako biste sačuvali mladalački izgled.

Hidratacija kože čini čuda, jer suha, dehidrirana koža rezultira pojavom linija i bora. Hidratacijom kože ćete usporiti proces starenja pa stoga nanesite hidratantna sredstva odmah nakon tuširanja.

Koristite blaža sredstva za čišćenje kože. Možda ste u dvadesetim koristili agresivnija sredstva protiv akni, ali u tridesetim morate biti oprezni jer koža na njih reaguje drugačije. Takva sredstva oštećuju kožu i čine je starijom. Umjesto toga upotrijebite blaže alternative kako bi koža imala prirodan i zdrav sjaj.

Hidratacija organizma je od ključne važnosti, jer je voda potrebna i unutrašnjim organima koji imaju utjecaj na zdravlje vvaše kože. Svakodnevno trebate piti tri do četiri litra vode, a korisni su i dnevni suplementi koji će pozitivno utjecati na kožu. Ona će izgledati zdravo i podmlađeno. Bademi i orasi su veoma korisni jer sadrže omega 3 masne kiseline.

San je važan za ljepotu jer omogućava koži da se oporavi i osvježi.

Neka vježbanje bude vaša redovna navika. Iako ste preokupirani svojim poslom, učinite sve kako biste vježbali svakodnevno. Nakon 30. godine koža generalno počinje stariti, a vježbanje sprečava opuštanje kože i održava tijelo zdravim.