Ustanite
0

Sati provedeni na stolici su pogubni za zdravlje

Sarajevo-x.com
Što više sati provedete sjedeći, veće su vam šansa da obolite od kardiovaskularnih bolesti, potvrdila je nova studija američkih naučnika. Muškarci koji sjede 23 sata sedmično imaju 64 posto veće šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti nego oni koji sjede 11 sati sedmično.

Ako gledate televiziju još samo dodatni sat, vaše šanse da umrete prije vremena rastu za 11 posto.

Još jedna studija pokazuje da sjedenje uzrokuje povećanje smrtnosti.

Vijest je gora za žene. One koje sjede šest sati dnevno imaju 37 posto više šansi da umru prije vremena nego one žene koje sjede samo po tri sata, bez obzira na fizičku aktivnost koju obavljaju kasnije. Ta brojka nije tako velika za muškarce i iznosi samo 18 posto, prenosi "Daily Mail".

"Iako neko ima zdravu tjelesnu težinu, sjedenje i dalje ima nezdrav učinak na šećer i masti u krvi", rekao je autor studije, profesor David Dunstan.

Ovo znači da možete trčati svako jutro, ali ako ostatak dana provodite na stolici, potpuno poništavate sve dobre učinke fizičke aktivnosti.

"Ako pokušate određeni dio radnog vremena provesti na nogama, smanjujete rizik da obolite", rekao je profesor medicine na klinici Mayo u SAD-u, dr. James Levine.

Kada sjedite, vaš metabolizam se usporava. Doktori savjetuju da određeni dio radnog vremena, ako je to moguće, provedete stojeći ili da pravite česte kratke pauze u kojima ćete ustati.