{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo: Besplatni pregledi i savjetovanje pacijenata oboljelih od psorijaze

27.10.2015. u 08:09
90
2
Sarajevo: Besplatni pregledi i savjetovanje pacijenata oboljelih od psorijaze
90
Sarajevo: Besplatni pregledi i savjetovanje pacijenata oboljelih od psorijaze
Klinika za kožne i venerične bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo će 29. oktobra obilježiti Svjetski dan psorijaze.
Svjetski dan psorijaze je dan u godini posebno posvećen oboljelima od psorijaze i/ili psorijatičnog artritisa. Svjetski dan psorijaze je globalno događanje kojemu je cilj ostvariti jedan međunarodni glas za bolji život za više od 125 miliona oboljelih u cijelom svijetu.

Tim povodom će na Klinici za kožne i spolne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo 29. oktobra 2015. godine u periodu od 9-14h biti organizovani besplatni pregledi i savjetovanje pacijenata oboljelih od psorijaze, kao i podjela besplatnih topijskih preparata i edukativnih brošura.

Psorijaza je hronična bolest od koje boluje 2-3% svjetske populacije. Ispoljava se kroz lokalizirana crvena zadebljanja prekrivena bijelim ljuskama na koži. I sam njen hronični karakter nam govori o tome da oboljeli kroz čitav život prolaze kroz faze pogoršanja i poboljšanja bolesti.

Psorijaza je bolest koja stigmatizira, te su primarni ciljevi obilježavanja Svjetskog dana psorijaze podizanje svijesti, poboljšanje pristupa liječenja, povećavanje razumijevanja za oboljele, te jačanje zajedništva u populaciji, jer psorijaza bez obzira koliko neprivlačno izgledala, nije zarazna bolest i ne možemo je prenijeti jedni drugima.

Bez obzira na to što je to hronično oboljenje, danas postoji mnogo načina kako bi se bolest što bolje držala pod kontrolom, a Klinika za kožne i spolne bolesti je pokrenula svjetlosnu terapiju i savjetovalište za psorijazu.

Fototerapija podrazumijeva tretmane vještačkim izvorom svjetla talasnih dužina 280-340nm UVB i 320-400nm UVA, kao i kombinovanu primjenu ovih zraka sa topijskim ili sistemskim fotosenzibilizatorima kada govorimo o fotohemoterapiji.

Od sada ukoliko kliničar procijeni da je za određenu formu psorijaze fototerapija tretman izbora, pacijenti mogu pristupiti istom tretmanu u kabinetu za fototerapiju Klinike za kožne i spolne bolesti UKCS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: