Zdravlje
6

Samoubistvo je vodeći uzrok smrti tinejdžerki i mladih djevojaka u svijetu

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Krajem prošle godine se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije pojavio alarmantan podatak da je samoubistvo postalo vodeći uzrok smrti mladih djevojaka i tinejdžerki širom svijeta.

Vodeći uzrok smrti djevojaka između 15 i 19 godina nisu ni nesreće na putu, ni bolesti, niti komplikacije za vrijeme trudnoće - to je samoubistvo.

Godinama su se komplikacije usljed trudnoće i poroda smatrale glavnim uzrokom smrtnosti kod mladih djevojaka, no u posljednjih deset godina situacija se promijenila, svjedoče statistički podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Istraživanje je obuhvatilo šest regija u svijetu i u većini njih je samoubistvo vodeći uzrok smrtnosti kod tinejdžerki. Izuzetak je Afrika, gdje su vodeći uzrok smrtnosti tinejdžerki AIDS i komplikacije usljed trudnoće.

Kod mladića istog uzrasta su pak vodeći svjetski uzrok smrti povrede u saobraćajnim nesrećama.

Stručnjaci navode kako nismo do kraja upoznati sa tačnim podacima budući da istražitelji često, kako bi zaštitili interese porodice, samoubistvo ne navode kao uzrok smrti. Ovo je posebno čest slučaj u zemljama u kojima vlada velika stigma u vezi sa samoubistvom.

Najkritičnija situacija je u jugoistočnoj Aziji, gdje samoozljeđivanjem smrtno strada tri puta više tinejdžerki nego na bilo koji drugi način. Nakon Azije, najveća stopa samoubistava zabilježena je u Pakistanu i na Bliskom istoku.

"Najvjerovatnije se radi o spolnoj diskriminaciji. Svakodnevnica mlade žene u jugoistočnoj Aziji se dosta razlikuje od svakodnevnice mladića. Ovo je period u kojem su mlade djevojke prisiljene da napuste školu i posvete se odgovornostima u kući, ostavljajući sve ambicije sa strane. To često znači zatvaranje u kuću, a često i brak pod prisilom", pojašnjava psihijatar Vikram Patel.