{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Samopregled je najvažnija dijagnostička metoda u otkrivanju raka testisa

Klix.ba
5.2.2019. u 22:31
47
41
Samopregled je najvažnija dijagnostička metoda u otkrivanju raka testisa
47
Samopregled je najvažnija dijagnostička metoda u otkrivanju raka testisa
Ilustracija: Shutterstock
Karcinom testisa je najčešći oblik zloćudnog tumora koji se javlja kod muškaraca u dobi od 15 do 39 godina. No, samo u Južnoj Africi, između ostalog, petogodišnja relativna stopa preživljavanja iznosi više od 95 posto, što je dobar znak. Međutim, rano otkrivanje je veoma važno, a to počinje samopregledom.
Do sada su stručnjaci došli do zaključka da muškarci mogu dobiti rak u jednom ili oba testisa, a to mogu prepoznati po izraslinama jajastog oblika unutar skrotuma ili po labavoj vrećici iza penisa.

Ljekari savjetuju da muškarci trebaju samostalno pregledati testise barem jednom mjesečno, počevši od puberteta. Stručnjaci ovo vide kao efikasan način da muškarci upoznaju svoja tijela i prepoznaju bilo kakve abnormalnosti koje mogu ukazivati ​​na rak testisa. Kod žena se pokazalo da je samopregled veoma koristan u otkrivanju ranih stadija raka dojke.

Kada je riječ o samopregledu, stanite ispred ogledala i najprije pokušajte uvidjeti ima li znakova nenormalnog oticanja na testisima, a zatim pregledajte svaki od testisa objema rukama pojedinačno. Potom stavite kažiprst i srednji prst ispod testisa s palčevima na vrhu i lagano okrećite testis između palčeva i prstiju.

Ukoliko prilikom pregleda testisa otkrijete sitne grudvice ili bilo koji oblik neznatne otekline, nemojte se uznemiravati. Ljekari navode da su ovi simptomi uobičajeni kod muškaraca i dječaka i da mogu imati različite uzroke koji ne moraju nužno ukazivati na patološki proces.

Isto tako, stručnjaci ohrabruju muškarce da se testiraju najmanje jednom godišnje čim napune 40 godina, prenosi Health24.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: