Jedite orahe, bademe, lješnike
0

Šaka orašastog voća dnevno topi salo sa stomaka

Sarajevo-x.com
Šaka oraha, badema, lješnika i drugog orašastog voća dnevno može smanjiti osjećaj gladi i istopiti salo sa stomaka, tvrde naučnici.

Prvi put je otkrivena veza između konzumiranja orašastog voća i višeg nivoa serotonina, supstance koja smanjuje apetit, podstiče sreću i poboljšava zdravlje srca, piše Daily Mail.

Istraživači sa Univerziteta u Barceloni kažu da je dovoljna jedna šaka sirovih i neoguljenih oraha, badema ili lješnika na dan da osjetite pozitivne efekte.

Naučnici se nadaju da će ovo otkriće biti značajno za pacijente sa metaboličkim sindromom koji karakteriziraju višak abdominalnih masti, visok nivo šećera u krvi i visok krvni pritisak.

Promjena načina ishrane uz redovnu upotrebu orašastog voća, koje sadrži zdrave masti i antioksidanse, mogu podstaći gubitak kilograma u predjelu abdomena, te smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja.

Tokom istraživanja naučnici su 22 pacijenta s metaboličkim poremećajem stavili na režim ishrane obogaćen orasima i bademima. Nakon 12 sedmica uporedili su njihove nalaze sa grupom koja nije konzumirala orahe i utvrdili su da oni imaju viši nivo serotonina.

U međuvremenu, u SAD je napravljena studija koja je pokazala da pistacije imaju sličan efekt, odnosno pomažu skidanju kilograma i poboljšavaju zdravlja srca.