Zdravlje
0

Riješite se nezdravih navika!

Sarajevo-x.com
Da li možete loše navike zamijeniti zdravim navikama? Zašto da ne. Trebat će vam na početku snažna volja i dosta discipline, ali nakon nekoliko sedmica primijetit ćete kako je vaša nova rutina postala sasvim normalna i prirodna. Yahoo! je objavio kratki priručnik kako se riješiti nezdravih navika.

1. Jelo u kasnim večernjim satima

Odredite sebi tačno vrijeme kada prestajete sa jelom, a to može biti šest, sedam ili osam sati navečer, zavisno o tome koja je opcija za vas najrealnija. Vodite računa da to bude najmanje dva sata prije nego što odete na počinak.

2. Nikakva fizička aktivnost

Pozovite prijateljicu ili prijatelja da vam se tri puta sedmično pridruži u šetnji. Neka to bude vaša obaveza koju ni vi ni vaš prijatelj/prijateljica ne smijete preskočiti. Ne bi bilo loše ni odrediti plaćanje novčane kazne za svaki put kada preskočite fizičku aktivnost na koju ste se obavezali.

3. Pretjerana konzumacija šećera, hljeba ili brze hrane

Jako je teško smanjiti unos šećera, hljeba ili brze hrane. Zato ih je preporučljivo u potpunosti izbjegavati. Ako su šećer, kafa ili gazirani sokovi vaša bolest odlučno ih izbacite iz svoje ishrane. Bit ćete oduševljeni koliko ćete se osjećati snažnima i zdravima, kada to i konačno učinite.

4. Ubijanje samog sebe u pojam

Ovo je veoma loša navika. Da li, kada razmišljate šta obući, uvijek izaberete ono što vam se ne sviđa? Da li stalno sebi prigovarate što previše jedete? Prestanite to činiti!

Morate biti svjesni šta zapravo činite, to je prvi korak. Kada primijetite kako sebe ubijate u pojam, odmah pokušajte sami sebi uputiti neki lijep kompliment, iako u početku ne vjerujete u to. Natjerajte se da sami sebe hvalite, sigurno možete na sebi pronaći nešto čime se ponosite. Tako ćete promijeniti način na koji vidite sami sebe, te kako se osjećate i odnosite prema vlastitom biću.

Poradite na uvođenju novih zdravih navika!