Probavne smetnje
3

Redovna žgaravica može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako postoji puno lijekova protiv žgaravice koji su lako dostupni, iznenađujuće je saznanje da žgaravica sama po sebi nije zdravstveno stanje, već simptom nečeg drugog što može biti i ozbiljna bolest.

Najprije treba napraviti razliku između žgaravice i dispepsije, koja zapravo predstavlja neugodan osjećaj punine u gornjem dijelu želuca i koja se uglavnom javlja nakon obilnog obroka. Žgaravica predstavlja osjećaj pečenja u donjem dijelu prsišta ili grlu, a možete osjetiti i da vam se hrana vraća u usta.

Masna, pržena i začinjena jela, agrumi, kofeinska pića, bijeli luk, luk i paradajz su samo neke namirnice koje mogu dovesti do žgaravice. Isto tako, žgaravicu mogu prouzrokovati i štetne navike poput pušenja i konzumiranja alkohola.

Otežavajuće okolnosti u vezi sa žgaravicom su prekomjerna težina, konzumiranje obilnih obroka te spavanje nakon jela. Promjene načina života da bi se izbjegli ovi pokretači mogu pomoći u smanjenju simptoma žgaravice ili njihove učestalosti.

Ukoliko i dalje redovno imate žgaravicu, obratite se svom ljekaru. Možete imati gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), a to je stanje kada se želučana kiselina i hrana vraćaju u jednjak, cjevasti organ koji povezuje usta i stomak.

Uspostavljanje ispravne dijagnoze je posebno važno ako imate trajne simptome kao što su upaljeno grlo, kašalj ili osjećaj "grebanja" u grlu, poteškoće ili bol prilikom gutanja, česta podrigivanja ili povraćanje. U ovim slučajevima nemojte se liječiti lijekovima protiv žgaravice. Oni nisu efikasni za sva ova stanja, a neki lijekovi imaju i ozbiljne dugoročne nuspojave. Također, ti lijekovi ne mogu tretirati osnovni problem.

Također, bol u grudima može ukazivati i na anginu pektoris pa čak i simptomi koji ukazuju na mogući srčani udar mogu da se jave prvenstveno kao žgaravica. Dakle, ukoliko imate stalan bol i niste sigurni da li je to samo žgaravica, kontaktirajte porodičnog ljekara, prenosi Health24.