Švicarska
0

Razvijen elektronski sistem za detekciju srčanih problema

FENA
Švicarski Tehnološki univerzitet EPFL objavio je u utorak da je razvio elektronski sistem za trenutno otkrivanje srčanih problema i prenošenje tih podataka preko mobilnog telefona do medicinskog osoblja.

Dio ovog sistema čine minijaturni detektori za praćenje srčanog ritma u realnom vremenu, koje bi pacijent trebalo da nosi na sebi, prenosi AFP.

U slučaju bilo kakvih anomalija, različite informacije bi pristigle na molbilni telefon pacijenta, a onda kao sms poruke ili mailovi bile prosljeđene medicinskom timu, koji bi preduzeo adekvatne mjere.

Po riječima Davida Atience, s pomenutog univerziteta, sistem osigurava vrlo precizne i pouzdane podatke i opremljen je veoma efikasnim zvučnim filterom i baterijama koje mogu da traju tri do četiri nedjelje. Ovaj sistem takođe osigurava automatsku analizu podataka i njihovo prenošenje ljekaru.

Kardiovaskularne bolesti su najveći ubica na svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) oko trećine smrtnih slučajeva u svijetu se može pripisiti tim oboljenjima, uključujući i 70.000 do 100.000 slučajeva iznenadne smrti godišnje.