{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Razvijen elektronski sistem za detekciju srčanih problema

F
18.10.2011. u 19:59
0
0
Razvijen elektronski sistem za detekciju srčanih problema
0
Razvijen elektronski sistem za detekciju srčanih problema
Švicarski Tehnološki univerzitet EPFL objavio je u utorak da je razvio elektronski sistem za trenutno otkrivanje srčanih problema i prenošenje tih podataka preko mobilnog telefona do medicinskog osoblja.
Dio ovog sistema čine minijaturni detektori za praćenje srčanog ritma u realnom vremenu, koje bi pacijent trebalo da nosi na sebi, prenosi AFP.

U slučaju bilo kakvih anomalija, različite informacije bi pristigle na molbilni telefon pacijenta, a onda kao sms poruke ili mailovi bile prosljeđene medicinskom timu, koji bi preduzeo adekvatne mjere.

Po riječima Davida Atience, s pomenutog univerziteta, sistem osigurava vrlo precizne i pouzdane podatke i opremljen je veoma efikasnim zvučnim filterom i baterijama koje mogu da traju tri do četiri nedjelje. Ovaj sistem takođe osigurava automatsku analizu podataka i njihovo prenošenje ljekaru.

Kardiovaskularne bolesti su najveći ubica na svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) oko trećine smrtnih slučajeva u svijetu se može pripisiti tim oboljenjima, uključujući i 70.000 do 100.000 slučajeva iznenadne smrti godišnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: