|

Razlozi zbog kojih se sve veći broj mladih osjeća nesretno i kako im pomoći

Razlozi zbog kojih se sve veći broj mladih osjeća nesretno i kako im pomoći
10
S.H.P.
21.10.2019. u 16:16
11
komentara
10

dijeljenja
Razlozi zbog kojih se sve veći broj mladih osjeća nesretno i kako im pomoći Ilustracija: Shutterstock
Sve više i više mladih i tinejdžera se osjeća nesretno, depresivno i potpuno tužno. Prema najnovijim istraživanjima došlo je do drastičnog porasta poremećaja raspoloženja i psiholoških tegoba kod današnjih tinejdžera i mladih.
Američka psihologinja Jean Twenge sa svojim je kolegama s Odjela za psihologiju Univerziteta San Diego pomno proučavala i analizirala podatke iz Nacionalnog istraživanja o upotrebi droga i otkrila zastrašujuće podatke.

Naime, otkrila je da je porast poremećaja raspoloženja porastao za čak 52 posto, gdje preovladavaju depresivne misli i mladi ( u dobi od 12 do 17 godina) koji razmišljaju o samoubistvu, te porast od 63 posto među mladim odraslim osobama (u dobi od 18 do 25 godina).

Razlozi za tuguJean Twenge i njene kolege tvrde da su za to kriva dva moderna faktora: rast elektronske komunikacije i smanjenje trajanja spavanja.

Društveni mediji i digitalni svijet utječu na mlade ljude više nego što inače mislimo. Količina direktne, usmene komunikacije već je dostigla minimum, a djeca svoje slobodno vrijeme najčešće provode razgovarajući s prijateljima putem interneta ili gledajući videozapise s YouTubea, čiji bi sadržaj mogao biti jedan od razloga poremećaja raspoloženja i osjećaja tuge.

Budući da vrijeme provedeno na mreži leti vrlo brzo mladima se teško odvojiti od svojih pametnih uređaja pa često zbog toga ne legnu na vrijeme na spavanje. Kao razultat toga adolescenti su počeli sve kasnije lijegati i smanjivati količinu sna kako ne bi propustili nešto važno na mreži.

Dobro je poznata činjenica da dobar san pomaže tijelu da se napuni energijom, daje mu snagu da bolje obavlja intelektualne zadatke, kao i da se općenito osjeća bolje.

Kako im pomoći da izađu iz ovog stanjaU današnje vrijeme mnogo je teško doprijeti do djeteta, stoga bi roditeljima najbolje bilo da kontrolišu koliko im djeca provode vremena na društvenim mrežama. Upotreba SmartWatcha može biti dobra opcija jer na taj način uvijek možete kontrolirati djecu i biti sigurni da nisu na Internetu.

Praćenje mrežnih aktivnosti djece i vremena provedenog na Internetu moglo bi pomoći u održavanju mentalnog zdravlja roditelja, kao i djece. Srećom, većina pametnih telefona ima posebne opcije koje omogućuju roditeljima da ograniče vrijeme koje djeca provode na njima, da prate sadržaj koji njihova djeca gledaju i da kontroliraju ukupni pristup mrežnim aktivnostima. Također, postoji i mnogo aplikacija koje mogu pomoći roditeljima i u tome.

Osim toga roditelji trebaju pronaći vremena za svoju djecu te da im pokažu podršku, razumijevanje i empatiju kad je to potrebno. Vrlo je moguće da djeca nedostatak pažnje roditelja žele nadomjestiti tako što ostaju duže na Internetu.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...