|

Razgovor naglas sa samim sobom pomaže boljoj kontroli emocija

Razgovor naglas sa samim sobom pomaže boljoj kontroli emocija
17
Klix.ba
28.7.2017. u 23:51
45
komentara
17

dijeljenja
Razgovor naglas sa samim sobom pomaže boljoj kontroli emocija Ilustracija
Kada osjećate da ste zapeli u negativnim mislima i emocijama, jedan od najboljih načina da unaprijedite vaše mentalno zdravlje, riješite se osjećaja gušenja ili iskontrolišete emocije jeste razgovor naglas sa samim sobom.
Psiholozi preporučuju da je razgovor sa samim sobom o onome što osjećamo i proživljavamo potrebno upražnjavati što je više moguće. Možda će mnogi pomisliti kako bi se čudno osjećali da naglas pričaju sami sa sobom, ali promijenit će mišljenje kad se na taj način oslobode negativnih emocija. Postavljati sebi pitanja i odgovarati na njih naglas zapravo pomaže u suočavanju sa situacijom ili problemom, što vodi do rješenja, smatraju psiholozi.

"Razgovori sa samim sobom ili zamišljenom trećom osobom tjeraju ljude da misle o sebi na onaj način na koji misle o drugima. To im pomaže da se malo distanciraju od problema i svojih iskustava, što često može biti korisno za kontrolisanje emocija", rekao je Jason Moser, profesor na Univerzitetu u Michiganu gdje je provedeno psihološko istraživanje o razgovoru sa samim sobom.

Tim istraživača čije istraživanje je objavljeno u magazinu Scientific Reports obavio je dva eksperimenta. U prvom su pratili reakcije učesnika na neutralne i uznemirujuće fotografije putem elektroencefalografa. Primjetili su kako se emocije u mozgu smanjuju prilikom pogleda na fotografije na kojima, naprimjer, ljudi čuvaju pištolje naslonjene na glavu.

U drugom eksperimentu, učesnici su prvo razmišljali, a zatim pričali o bolnoj prošlosti, dok su im istraživači pratili aktivnost mozga preko magnetne rezonance. Rezultati istraživanja pokazali su da se u mozgu učesnika odvijalo manje aktivnosti dok su naglas govorili o njihovim problemima, nego dok su samo razmišljali.
Prijavi grešku


Komentari (45)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...